Videospeler inladen...

Lokale politie van West- en Oost-Vlaanderen willen speciale teams in strijd tegen mensensmokkel

De lokale politie moet 's nachts langs de E40 het gewone politiewerk combineren met de strijd tegen de mensensmokkel. Bij een normale bezetting zijn daar een 65-tal ploegen voor tijdens de week en 80-tal tijdens het weekend. Dat is te weinig vinden de politiemensen.

De politie heeft 's nachts veel te doen : ongevallen, intra familiaal geweld, diefstallen, ramkraken enzovoort. Daarbovenop komt nog eens de strijd tegen de mensensmokkel.  "Omdat er maar zo weinig ploegen zijn, schiet dat laatste er wel eens over", zegt Niko Paelinck van de koepel van lokale politiezones in West-Vlaanderen.  "Politiemensen betrappen liever een boef op heterdaad, dan dat ze een transmigrant mee naar het bureau moeten nemen."

Op de snelweg is de federale wegpolitie aan het werk. Ook zij moeten het met een minimaal aantal ploegen doen. Als ze bijvoorbeeld met een verkeersongeval bezig zijn, kunnen mensensmokkelaars op de E40 vrij spel hebben.

"We zijn met te weinig" zegt provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. "Ik heb het gevoel dat onze politiemensen meer dan hun best doen, maar ze zijn met de handen op de rug gebonden. Ze moeten optreden tegen goed georganiseerde bendes en dat maakt het toch wel moeilijk." De gouverneur klaagt ook aan dat men wel 500 mensen kan inzetten voor een voetbalwedstrijd. "Het wordt tijd dat men zijn prioriteiten juist legt", vindt De Caluwé.

Transmigranten oppakken leidt ook tot meer administratie die ook door de nachtploegen moet worden afgehandeld.

De Federale politie zet wel in op speciale acties in de strijd tegen de mensensmokkel. Er is ook altijd een federale reserve stand-by voor wanneer het nodig is. Toch willen de politiemensen een meer structurele oplossing. Voor Paelinck zou een "afhandelingsteam" waarbij ook iemand van de Dienst Vreemdelingen Zaken aanwezig is, een oplossing kunnen zijn.  "Als zo'n team permanent aanwezig zou zijn, kunnen zij de administratie overnemen. Zij zouden ook de nodige voertuigen moeten hebben om transmigranten te kunnen transporteren."

Meest gelezen