Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Madrid probeert via Grondwettelijk Hof aanstelling Puigdemont tegen te houden

De Spaanse regering stapt naar het Grondwettelijk Hof om de kandidatuur van Carles Puigdemont als nieuwe Catalaanse minister-president tegen te houden. Nochtans had de Raad van State gisteren geadviseerd om dat niet te doen. Volgens de Raad van State is er geen juridische grondslag om die kandidatuur aan te vechten.

Dinsdag moet het Catalaanse parlement stemmen over een nieuwe minister-president. De enige kandidaat is Carles Puigdemont, die in oktober is afgezet nadat de Spaanse regering artikel 155 van de grondwet inriep, en zo het bestuur in Catalonië overnam. Bij de verkiezingen die daarop volgden, op 21 december, haalden de drie Catalaanse partijen die onafhankelijkheid willen, een absolute meerderheid. Twee van die partijen hebben samen een regeerakkoord gesloten, en hebben Puigdemont voorgedragen om die te leiden. 

Maar de Spaanse regering wil er alles aan doen om te verhinderen dat Puigdemont opnieuw minister-president wordt. Ze vraagt nu dat het Grondwettelijk Hof zijn kandidatuur nietig verklaart. Gisteren nog adviseerde de Raad van State dat daar geen juridische basis is voor bestaat. Maar Madrid legde dat advies naast zich neer, en stapte toch naar het Grondwettelijk Hof. Dat buigt zich morgen in een bijzondere zitting over de zaak.

In de koffer van een auto

Dinsdag moet het parlement stemmen over de kandidatuur van Puigdemont. Die moet eerst zijn programma voor een nieuwe regering komen verdedigen. De vraag is hoe hij dat zal doen. Puigdemont verblijft nog altijd in ons land. De kans lijkt klein dat hij terugkeert naar Spanje. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken wordt er extra uitgekeken op de luchthavens en aan de grenzen, opdat Puigdemont "zelfs niet in de koffer van een auto" het land zal kunnen binnenkomen. 

Het parlement beslist dinsdagochtend nog of Puigdemont eventueel via een videoconferentie zijn kandidatuur mag verdedigen. En of de vier voormalige Catalaanse ministers die ook nog in ons land verblijven, hun stem mogen doorgeven aan iemand anders. Want zonder die vier verliezen de separatistische partijen hun absolute meerderheid. 

Catalaanse carrousel

Als Puigdemont er niet in slaagt om een absolute meerderheid (de helft van de stemmen plus 1) achter zich te krijgen, dan moet er binnen de 48 uur opnieuw gestemd worden in het parlement. Bij die tweede stemming is een gewone meerderheid voldoende, de kandidaat moet dan gewoon de meeste stemmen halen. Maar de separatistische partijen zouden willen proberen om al meteen bij de eerste stemming Puigdemont te laten verkiezen. 

De vraag is dus of en hoe dat allemaal zal gebeuren. Volgens sommige Spaanse media zouden de separatisten ook al een plan B achter de hand hebben, en een andere kandidaat klaarhouden. Maar dat ontkennen ze zelf met klem. De vraag is ook of de separatisten een plan hebben voor wat daarna moet volgen. Kan een minister-president zijn regering leiden vanuit het buitenland? En krijgt hij daar hoe dan ook de kans toe? Want wellicht roept Madrid dan meteen weer artikel 155 van de grondwet in, en komen er opnieuw verkiezingen. En zo blijft de Catalaanse carrousel draaien.

Meest gelezen