Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Mannelijke BBC-presentatoren aanvaarden loonsverlaging

Een aantal mannelijke top-presentatoren bij de BBC zijn bereid om een stuk van hun loon in te leveren. In juli vorig jaar publiceerde de BBC een lijst van presentatoren en journalisten die meer dan 150.000 pond verdienen (ruim 170.000 euro). Twee derden bleken mannen te zijn. Uit protest gaf Carrie Gracie - al jaar en dag correspondente in China voor de BBC - haar post in China op.

De best betaalde mannelijke schermgezichten bij de BBC verdienden vorig jaar meer dan 2,5 miljoen euro. De beste betaalde vrouw volgde een heel pak lager op de lijst, met nog geen 600.000 euro. Twee derde van de best betaalde schermgezichten bleken bovendien mannen te zijn.  De BBC ontkende dat vrouwen systematisch onderbetaald worden bij de Britse openbare omroep, maar de lijst, én de lonen die sindsdien openbaar geworden zijn, lijken dat tegen te spreken.

Zo verdient de chef van de BBC-redactie in Washington, Jon Sopel, tussen de 230.000 en de 290.000 euro per jaar. Ook de Midden-Oosten-correspondent, Jeremy Bowen, prijkte op de lijst met grootverdieners. Maar Carrie Gracie dus niet, ook al is ze een alom gerespecteerde correspondente die zelfs vloeiend Mandarijn spreekt. Ze besloot om haar post in China te verlaten, en terug te keren naar de BBC in Londen. "Ik verwacht daar gelijk loon voor gelijk werk", zei ze.

"Geen systematische discriminatie"

Volgende week verschijnen de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de verloning van mannen en vrouwen bij de BBC. Ook een parlementaire commissie buigt zich over de zaak. In oktober verscheen een rapport over de verloning in alle grote Britse organisaties. Daaruit bleek dat de loonkloof bij de BBC 9,3 procent bedroeg, tegenover het nationale gemiddelde van 18,1 procent. Rond diezelfde tijd was er ook een onderzoek door een rechter. Die besloot dat er geen sprake was van systematische discriminatie. Maar intussen leveren een aantal sterren alvast een stuk van hun loon in. Hoeveel minder ze precies gaan verdienen is niet bekend gemaakt. 

Meest gelezen