Foto Kurt

Meditatiesessie of huiskamerconcert? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Downtown Brussels Art

Wie in Brussel aan kunst of galerieën denkt, blijft meestal in de bovenstad. Maar de Brusselse benedenstad heeft meer te bieden dan Molenbeekse clichés. Dat wil het nieuwe platform Downtown.Brussels.Art ons dit weekend laten zien. Een wandelroute brengt u langs 14 plekken in Brussel. Zo wandelt u voorbij Kusseneers Gallery, waar Jus Juchtmans nog tot zondag nieuw werk toont. Te ontdekken. 

Magritte of Rubens kopen? (Ja, dat kan)

Zei iemand daar "kunst kopen"? Op de site van Tour & Taxis kunt u terecht voor een selectie hoogstaande kunst en antiek. Vanaf vandaag opent daar de snoepwinkel voor de rijke kunst-liefhebber: BRAFA.  Niet alleen vindt u een echte Rubens of Magritte, u kunt er ook originelere stukken voor de woonkamer aanschaffen, zoals een authentiek kosmonautenpak of een Ninja Turtle, ontworpen door poppenmaker Jim Henson. Ook als u geen honderdduizenden euro's beschikbaar hebt, is een bezoek de moeite waard.

Chambres d'O(ostende)

Bent u een gluurder? Dan kunt u dit weekend ongegeneerd uw hobby uitoefenen in enkele woonkamers in Oostende. Het huiskamerfestival Chambres d'O programmeert theatermakers, dansers en muzikanten op onverwachte plekken in de stad. De intimiteit van de woonkamer en de nabijheid van de performers kan bijzondere momenten opleveren. Best op voorhand reserveren want sommige voorstellingen zijn al uitverkocht, maar u bent sowieso welkom op het gratis dansfeest vanavond.

Winterse warmte in Kasterlee

Nog tot zondag 4 februari is een plaatselijk hogedrukgebied waarneembaar ter hoogte van de Hoge Rielen in Kasterlee. Het festival WinterWarm programmeert er dan theater-, circus- en andere voorstellingen. U kiest op voorhand een parcours en laat u daarna meevoeren van plek naar plek. Zo staat onder anderen Stef Kamil Carlens u de volgende dagen op te wachten. Maar u kunt ook gewoon zelf rondwandelen in het sfeervol verlichte bos.

Poppen voor het hele gezin

In de Hallepoort in Brussel bent u zondag extra welkom als gezin. Nog tot november tonen ze daar poppenhuizen uit de 19e en begin 20e eeuw. Morgen kunnen u en uw (pete)kinderen zelf ook aan de slag gaan: tijdens de gezinsdag knutselt u zelf een zomers terras of een badkuip, op maat van de poppen.

De Hallepoort is misschien een iets onbekender museum in Brussel en dat
is onterecht, want naast de wisselende tentoonstellingen zijn er ook enkele opmerkelijke stukken opgenomen in de vaste collectie. Zo staan de paarden waarmee de aartshertogen Albrecht en Isabella in 1598 hun Blijde Intrede maakten, opgezet in het museum. Daarmee zouden het de oudste opgezette paarden van Europa zijn. Voor de liefhebber.      

Iet giet oan

Vanaf vanavond is de Friese stad Leeuwarden een heel jaar lang de Europese Culturele Hoofdstad. De feestelijkheden worden straks geopend door de Nederlandse koning Alexander en koningin Máxima, er worden vele duizenden mensen verwacht. Ook na dit weekend zal het heel wat drukker dan gewoonlijk blijven in Friesland. We hebben alvast het hele programma op een rijtje gezet. Fijn weekend! 

Meest gelezen