Videospeler inladen...

Met fingerfood hebben ouderen met dementie het eten weer zelf in de hand

Voldoende eten is belangrijk, ook voor mensen met dementie of motorische problemen. Maar voor hen is het vaak lastig om met bestek te eten. Daarom heeft het Zorgbedrijf Antwerpen fingerfood ontwikkeld: eten dat je met de handen mag opnemen. Het idee startte als een proefproject in drie woonzorgcentra en wordt nu uitgebreid naar alle voorzieningen.

Fingerfood kennen we allemaal. Kleine hapjes die je zo uit de hand eet, iets wat in sommige delen van de wereld heel ingeburgerd is. Van tapas in Spanje tot complete maaltijden in India.

Voor dementerende ouderen bijvoorbeeld is fingerfood vrij nieuw. Het Zorgbedrijf Antwerpen heeft een jaar aan het project gewerkt. Het wordt nu toegepast bij 3 woonzorgcentra, onder meer in De Tol in Deurne. Over 4 maanden moet het in alle woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen ingevoerd zijn.

Fish sticks met spinazie en krielaardappeltjes en als dessert fruit en chocoladetaart, dat stond er vandaag op het menu in woonzorgcentrum De Tol in Deurne. In het centrum zitten ook mensen die moeilijk met mes en vork kunnen eten, omdat ze dementerend zijn of motorische problemen hebben. Voor hen was er het alternatief, ‘fingerfood’. Hetzelfde eten, maar dan anders klaargemaakt, in smakelijk uitziende hapklare hapjes die je makkelijk met je handen kan eten.  

Vloeibaar eten wordt vast gemaakt

“Om de fingerfood-spinazie vaster te maken, wordt de spinazie aangelengd met een soort van soufflé”, zegt chef-kok Karen ’s Heeren. “Die wordt dan afgebakken in de oven. Het wordt op die manier grijpbaar en mensen kunnen het vastnemen om op te eten”.

Het proefproject startte in oktober. Verplegers stelden vast dat sommige bewoners niet goed meer aten. “Vroeger als de mensen aan tafel kwamen voor het middageten was dat alle dagen een gevecht. Een gevecht met het personeel en zijzelf om het eten in de mond te krijgen”, zegt Ann Lejeune, hoofdverpleegkundige. “Ze wensten niet gevoed te worden met als gevolg dat ze in een ondervoeding gingen en de mensen zienderogen vermagerden”.

Het centrum stapte mee in het proefproject en vier maanden later zien ze reeds positieve effecten. “Er is een positief effect op het gewicht en de ondervoeding begint zich op te heffen”, zegt Ann Lejeune. “De mensen zijn ook gelukkiger omdat ze niet meer gevoed worden en ze zich niet meer afhankelijk voelen. Met de handen eten geeft hen een deel van hun zelfstandigheid terug”.

Alle maaltijden, van ontbijt tot middag en avondeten, worden zo aangeboden. Mensen schakelen pas over op fingerfood als ze dat zelf willen en als hun familie het er mee eens is. Ze krijgen ook nog bestek, want ze hebben gemerkt dat die mensen soms na verloop van tijd, door de “oefening” met de fingerfood, soms weer met mes en vork eten.

Meest gelezen