N-VA Ronse "staat op barricade" voor agentschap inburgering

Het kantoor van het Vlaams agentschap voor Inburgering in Ronse dreigt te moeten sluiten, en dat stuit op protest. Ook N-VA-Ronse roept mensen via haar Facebookpagina op "om mee op de barricaden te staan". Opvallend detail: de minister die verantwoordelijk is voor inburgering is Liesbeth Homans, partijgenoot bij N-VA. Dit valt echter onder de "operationele werking" van het agentschap, klinkt het bij Homans.

Ronse is een Oost-Vlaamse faciliteitengemeente. Er wonen heel wat Franstaligen en net zoals in de rest van vlaanderen zijn er ook anderstalige nieuwkomers. Het contactpunt van het agentschap Inburgering bekijkt welke cursus of inburgeringstraject het beste aansluit bij mensen die zich aanmelden om Nederlands te leren.Door een besparing ligt er een plan op tafel om deze dienst te centraliseren. Het contactpunt zou dan moeten verhuizen naar Oudenaarde.

Niet naar de zin van N-VA-Ronse dus. "Het volledige aanbod moet in Ronse behouden blijven", klinkt het.  "Sta samen met ons op de barricaden."

Een medewerker van het kabinet Homans laat weten dat de eventuele sluiting van het contactpunt in Ronse valt onder de "operationele werking" van het agentschap Inburgering, dat zelfstandig opereert. Een woordvoerster van het agentschap zegt in Het Nieuwsblad dat er nog niets beslist is.

Meest gelezen