Nipte meerderheid werknemers Durobor Zinnik stemt voor werkhervatting

Bij glasproducent Durobor in het Henegouwse Zinnik (Soignies) heeft het personeel voor het hervatten van het werk gestemd. Maar de meerderheid bij de stemming na afloop van de personeels­vergadering was met drie stemmen flinterdun. Het bedrijf lag vier dagen stil door een staking. De socialistische vakbond hekelde een gebrek aan sociaal overleg en vond dat het personeel te lage lonen krijgt en dat er problemen zijn met de arbeidsorganisatie.

De directie kwam daarop met een voorstel, maar dat werd eerder deze week afgewezen. Uiteindelijk raakte donderdag bekend dat directeur Herman Green, de Nederlandse overnemer van het bedrijf, een vertrouwensstemming wilde houden over het bedrijf. Indien zijn project afgewezen zou worden, zou hij met het njet naar zijn raad van bestuur stappen, zeiden de bonden.

Uiteindelijk stemden 69 werknemers voor het project van de directie en 66 tegen, zo meldde lokaal parlementslid François Desquesnes. Het werk kan dus hervat worden.

Woensdag meldde de socialistische vakbond nog dat er werk in aankomst is voor de fabriek. Bierreus AB InBev plaatste een bestelling van een miljoen gazen voor de wereldbeker voetbal later dit jaar.

Het bedrijf werd vorig jaar overgenomen door Green en Sogepa, de financiële holding van het Waals gewest. Het nieuwe industrieel project voorziet een nieuwe entiteit, Durobor Glassware, die vanaf 1 januari 2019 actief wordt op de huidige site. Eerst was sprake van een nieuwe site elders, maar die piste werd vanwege het prijskaartje verlaten.

Meest gelezen