Ook ratten gespot in je tuinhuis of kippenhok?

Heeft u ook al ratten gespot in uw tuinhuis of kippenhok? Dat kan. Een ongediertebedrijf uit Schellebelle zegt namelijk dat het 25 procent meer oproepen krijgt van particulieren die vragen om de ratten te bestrijden in hun huis en tuin.

Een bedrijf dat ongedierte verdelgt kreeg de laatste maand 25 tot 30% meer oproepen om de bruine rat te bestrijden. "Ik wijt dat aan de grachten en beken die overstromen", zegt Guy Schelfhout van Alprebo uit Schellebelle. De laatste drie à vier weken is er ontzettend veel regen gevallen en het water op het platteland geraakt niet weg. En hoewel ratten van water houden, is dit toch te veel voor hen en zoeken ze beschutting op drogere plekken. Ze graven tunneltjes om binnen te geraken in kippenhokken, of tuinhuizen. Soms ook garages en kelders. En de bruine rat kan ook klimmen, dus ook op zolders kunnen ze terecht komen.

Guy Schelfhout relativeert het ook. Het is niet omdat er nu meer te zien zijn, dat de populatie ook snel zal groeien. Het is nog te vroeg om dat te zeggen, vindt hij. Als het voorjaar over enkele weken droger wordt, trekken de ratten weer naar hun natuurlijke habitat, voorspelt hij.

"Ratten zijn hele slimme dieren, als ze een goed adres hebben, dan blijven ze komen." U doet er dus goed aan om te vermijden dat ratten binnen geraken. Als u ratten wil weg houden van uw huis en tuin, dan zorgt u er best voor dat spleten en kieren gedicht zijn. U zet ook best uw vuilzakken niet te vroeg buiten, want dat is als een restaurant voor de rat, aldus Schelfhout. Ratten eten ook graag kippen-of ander dierenvoer. Dat bewaart u in gesloten trommels.

En check regelmatig langs muren en plinten of u geen uitwerpselen en nesten ziet. Als dat zo is, ruim het dan op en zorg ervoor dat er nergens eten te vinden is, tipt de ongediertebestrijder nog.

 

Meest gelezen