Is Lance Armstrong een "maffioso" of een "inspirerende held" bij de Ronde van Vlaanderen?

Luckas Vander Taelen kijkt hier om de twee weken met een kritische blik naar ons politiek reilen en zeilen. Vandaag: de helden van de Tour of Flanders Business Academy'.

Er is al heel wat te doen geweest over het onverwachte initiatief van Wouter Vandenhaute om dopingzondaar Lance Armstrong uit te nodigen bij de Ronde van Vlaanderen. Armstrong wordt geen eregast, verdedigt organsator en televisieman (Woestijnvis) Vandenhaute zich. Maar hij is welkom bij de 'Tour of Flanders Business Academy' die hem voor een uitgelezen gezelschap wil laten spreken over zijn bewogen leven. Wie daar 295 euro voor over heeft kan komen luisteren naar de gevallen wielergod.

Hoe de Academy hem ziet is duidelijk te lezen op haar website: hij is niet alleen ”een straffe spreker” maar vooral meer dan dat. Hij wordt zonder meer aangekondigd in de categorie van de helden die:

“inspireren omdat ze iets buitengewoons hebben gerealiseerd. Hun persoonlijke verhalen maken hen herkenbaar voor elk van ons. Helden roepen herinneringen op. Ze teren niet op één prestatie. Ze verwerven een heldenstatus door de opeenvolging ervan. Dat maakt hen bovenmenselijk.”

Dat zegt al genoeg over de kritische zin van de Academy. Lance Armstrong heeft genoeg geboet blijkbaar, sinds hij in 2012 voor het leven geschorst werd en zijn 7 Tour-overwinningen verloor. In ruil krijgt hij in Vlaanderen een “bovenmenselijke” status.

Vandenhaute legde een en ander uit in een kranteninterview in Het Laatste Nieuws:

“Vandaag is de cultuur verschoven naar 'zero tolerance', maar ook daar ben ik geen voorstander van.” zegt de oprichter van Woestijnvis. “ In een normale maatschappij aanvaard je dat niet omdat je dan snel in de buurt van het fascisme komt. Ik wil geen maatschappij gebaseerd op wantrouwen in plaats van vertrouwen."

De waarde van het vertrouwen! Daarom wordt dus een man naar Vlaanderen gehaald die zijn hele carrière op vervalsing, leugens en afdreigingen heeft gebaseerd.

Misschien had de 'Tour of Flanders Business Academy' beter Christophe Bassons uitgenodigd. Dat was een beloftevolle Franse wielrenner, die weigerde doping te nemen en het misbruik daarvan in het wielerpeloton openlijk aankaartte.

Toen hij ooit in een rit vooruit zat, maakte Armstrong er een zaak van om hen in te halen en riep hij hem toe dat hij niet meer in het peloton hoorde. Dat was het teken voor zijn ex-ploegmaats van de gedopeerde Festina-ploeg om hem het sportleven onmogelijk te maken en hem verschillende keren de gracht in te rijden.

Bassons stapte gedegouteerd uit het beroep. Met dank aan Lance.

Een andere invitee had Filippo Simeoni kunnen zijn. Die wielrenner was de enige die het aandurfde om te getuigen tegen dopingdokter Ferrari, lijfarts van Lance Armstrong. Die intimideerde ooit Simeoni,  open en bloot voor de camera's met een niet mis te verstaan gebaar: hij maakte een ritsbeweging over zijn lippen.

Eerste plicht, mondje dicht : het evangelie van Lance.

Ook voormalig drievoudig Tourwinnaar Gregg Lemond had zijn plaats verdiend in het hoge gezelschap van de Academy. 

Die had  in de media het trieste werk van dokter Ferrari aangeklaagd. Hij kreeg een woedende telefoon van Armstrong. Uitschelden en afdreigingen: wie ooit tegen Armstrong inging, wist snel waaraan hij zich mocht verwachten.

David Walsh, een van de weinige journalisten die het aandurfde het dopinggebruik van Armstrong aan te klagen in zijn “L.A. Confidential” werd door hem een “fucking little troll” genoemd. Zijn ploegmaat Frankie Andreu die met zijn vrouw getuigd hadden dat ze al in 1996 gehoord hadden hoe Armstrong in een ziekenhuis in Indianapolis vertelde dat hij EPO, groeihormonen, cortisone, steroïden en testosterone had gebruikt.

Armstrong slingerde hen verschrikkelijke verwijten naar het hoofd en noemde Betsy een “ugly, obese, jealous, obsessed, hateful, crazed bitch“.

Wat doe je met de afdreigingen en bedreigen van Armstrong, vroeg de journalist aan het eind van zijn interview met Wouter Vandenhaute."Ik ben benieuwd wat hij daarover te vertellen heeft.” verzucht die. “Ik stel vast dat er van die man een monster is gemaakt, maar ik was daar niet bij.... Ik denk dat hij vandaag nog een heel inspirerende figuur kan zijn voor mensen," besluit Vandenhaute.

Zo wordt de geschiedenis herschreven. Een bedrieger mag zijn verhaaltje  voor veel geld komen uitleggen. Iemand die liegt, scheldt en dreigt, die niet duldde dat de waarheid naar boven komt en iedereen in zijn omgeving een verpletterende omertà oplegde?

Zo iemand wordt over het algemeen een maffioso genoemd. Zijn het dat soort mensen die de Tour of Flanders Business Academy bedoelt als ze het heeft over “inspirende helden” ?

Meest gelezen