Je-m'en-fous-royals in een boom, in een oude jurk en in het circus

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Het is altijd heerlijk als prinsessen zichzelf blijven en zich helemaal niets aantrekken van wat anderen denken. Ingrid Alexandra kroop daarom een boom in voor haar verjaardag, Eugenie dook op de ochtend van haar verlovingsaankondiging even snel haar dressing in en Stéphanie bengelde met een grote glimlach tussen enkele acrobaten. Zelfs Laurentien waande zich even een voorleestijger. 

Wie goed zoekt, die vindt meestal

De Noorse prinses Ingrid Alexander is 14 jaar geworden. Terwijl heel wat koningshuizen officiële portretten laten maken, nam kroonprins Haakon gewoon zelf zijn fototoestel vast en trok met zijn dochter 's avonds naar buiten, het idyllische winterlandschap in.  Dat leverde volgende kiekjes op bij een verlichte boom in hun tuin op het landgoed Skaugum:

Maar vooral deze geniale verjaardagsfoto...

Ingrid Alexandra verschijnt regelmatig in het openbaar met haar familie en leert geleidelijk aan de kneepjes van het koninklijke vak. In oktober onthulde ze in haar eigen sculpturenpark in Oslo nog twee nieuwe beelden. Begin februari brengen de Britse prins William en zijn zwangere vrouw Kate een officieel bezoek aan Noorwegen. Op het programma: onder meer een rondleiding door Ingrid Alexandra in haar park.   

Een joekel van een ring en een gerecycleerde jurk

De Britse prinses Eugenie (27), dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson, heeft deze week haar verloving met Jack Brooksbank (31) aangekondigd. Daar hoorden uiteraard verlovingsfoto's bij en zelfs een kort interview met de BBC. In tegenstelling tot bij neef Harry en Meghan Markle kwam daar geen horde journalisten aan te pas. Eugenie en Jack poseerden losjes in een van de talloze zalen van Buckingham Palace voor de lens van Jonathan Brady.

Vooral de jurk en de ring van Eugenie vielen op. De prinses heeft een ware no-nonsensestijl en kocht geen nieuwe jurk voor de fotosessie, het bleek er eentje te zijn uit 2016 die ze droeg voor een gesprek met modeblad Harper's Bazaar. Haar verlovingsring (foto links) bleek dan weer opvallende gelijkenissen te vertonen met de joekel (foto rechts) die haar moeder aan de pers toonde bij haar verloving (maart 1986). Dat huwelijk hield zes jaar stand, maar Andrew en Sarah bleven goede vrienden. Zo zet de hertogin van York elk jaar trouw haar handtekening op de kerstkaartjes van Andrew.

De ring verandert van kleur zoals Eugenie. Geweldig!

Het interview -het eerste ooit voor verloofde Jack- verliep heel gemoedelijk (zie fragment hieronder). Het aanzoek kwam na een relatie van zeven jaar als een complete verrassing. Jack knielde bij zonsondergang aan een meer met vulkaan tijdens een vakantie in Nicaragua. "Het was het perfecte moment", aldus Eugenie. Hij had geen ring voorzien. Die liet Eugenie ontwerpen toen ze thuiskwamen. "Mijn granny (Queen Elizabeth, red. ) was een van de eerste personen die het wist", verklapt de prinses nog.

De goedlachse en romantische Jack stelt dat de ring een speciale saffier bevat: "Daarom vind ik hem geweldig! Hij verandert van kleur vanuit verschillende hoeken. En zo kijk ik ook naar Eugenie."   

Laurentien, de voorleesmoeder van Nederland

Wat koningin Mathilde voor ons land betekent, betekent prinses Laurentien voor Nederland: zij kan de nationale voorleesmoeder genoemd worden. De echtgenote van prins Constantijn had enkele drukke dagen. Woensdag las ze -duidelijk vol overgave- voor aan kleuters in het Kinderboekenmuseum van Den Haag.

Eenmaal het prentenboek "Ssst! De tijger slaapt" uit was, kon ze rekenen op een daverend applaus. De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven, opgericht door de prinses die zelf onder het pseudoniem "Laurentien van Oranje" al jeugdboeken schreef.   

Donderdag reikte Laurentien de TaalHeldenprijzen uit aan mensen die zich inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. De prinses was in het gezelschap van onder anderen jurylid Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC Handelsblad, en presentator Paul de Leeuw. Nederland telt 2,5 miljoen (!) volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Veel mensen durven er niet voor uit te komen en verzinnen smoesjes, want het is nog een groot taboe.

Prinses Stéphanie en haar passie voor het circus

Prinses Stéphanie van Monaco heeft het circus altijd een warm hart toegedragen (soms een beetje letterlijk toen ze in 2001 een relatie had met circusdirecteur Franco Knie en twee jaar later trouwde met de Portugese acrobaat Adans Lopez Peres). Als 9-jarige zat ze al in de jury toen vader prins Rainier het Internationale Circusfestival van Monte-Carlo (1974) oprichtte. Ze volgde snel in zijn voetsporen en werd een gepassioneerde beschermvrouw van het evenement. Stéphanie is nauw betrokken bij het programma, de keuze van de acts en choreografieën.

Niet álle circusdieren zijn ongelukkig

De afgelopen jaren rees de vraag of dieren wel thuis horen in een circus, omdat ze in gevangenschap leven en kunstjes (moeten) opvoeren. Volgens Stéphanie kan je de twee niet loskoppelen: "Circus is met dieren geboren, in het prille begin waren er paarden, het maakt deel uit van ons cultureel erfgoed, samen met clowns en acrobaten. Niet álle circusdieren zijn ongelukkig", trekt ze fel van leer in een reactie aan het persagentschap AFP deze week. "Maar ja, het is hip tegenwoordig, zoals een vegetariër zijn. Maar kies je gevechten: koop geen kledij gemaakt van kinderarbeid of strijdt tegen internetpedofilie, dat lijkt me belangrijker."

Dit jaar woonde Stéphanie de opening en de prijsuitreiking van de Gouden, Zilveren en Bronzen Clowns bij. De prinses bracht haar gezin mee en ook broer prins Albert en zijn kinderen Gabriella en Jacques waren van de partij:    

FOTO ONDER van links naar rechts: Pauline Ducruet (dochter van Stéphanie), prinses Stéphanie zelf, prins Albert, Louis Ducruet (zoon van Stéphanie) met vriendin Marie Chevalier.

FOTO onder: De winnaars van de Zilveren Clown steken maar al te graag de 52-jarige prinses de lucht in.

Meest gelezen