Samen met je tiener zijn eerste glas drinken, minder veilig dan je denkt

Als ze dan toch alcohol drinken, kunnen we er maar beter bij zijn. Volgens die redenering laten veel ouders hun tiener zelf kennismaken met alcohol. Een eerste proevertje, een eerste glaasje. Goed bedoeld, als een beschermende maatregel, om te vermijden dat kinderen vroeg of laat een verkeerde relatie met alcohol ontwikkelen.  Een Australische studie lijkt er nu echter op te wijzen dat het effect omgekeerd is. Tieners die alcohol kregen van hun ouders, maken later meer kans op bijvoorbeeld binge-drinking.

Onderzoekers van de University of New South Wales, Australië, wilden weten of er een verband was tussen al dan niet alcohol krijgen van je ouders en de risico's op problematisch drinkgedrag. Ze volgden 6 jaar lang een groep van 1.927 ouders en tieners, vanaf hun 12e tot hun 18e. De ouders en de kinderen werden elk jaar bevraagd, los van elkaar.

Hadden de jongeren kennisgemaakt met alcohol, en hoe? Had het al eens problemen veroorzaakt? Meer concreet: was er al sprake geweest van binge-drinking (meer dan vier eenheden alcohol bij een gelegenheid), alcoholgerelateerde conflicten (gevechten, problemen op school,...) en symptomen van alcoholmisbruik en alcoholverslaving.

Eerder onderzoek van diezelfde wetenschappers suggereerde dat alcohol onder ouderlijk toezicht het risico op binge-drinking niet groter maakte. En er was ook minder kans dat de jongeren zouden gaan drinken, in vergelijking met jongeren die bijvoorbeeld via vrienden in contact kwamen met alcohol. Verrassend was dus dat de wetenschappers in dit nieuwe onderzoek vaststelden dat samen een eerste glas drinken niet verhindert dat kinderen zich later op een verkeerde manier te buiten kunnen gaan aan alcohol.

Grotere kans op binge-drinking

Jongeren die alcohol gekregen hadden van hun ouders, hadden 2,58 keer meer kans om zich het jaar nadien te bezondigen aan binge-drinking in vergelijking met jongeren die geen alcohol gekregen hadden. De kans op alcoholgerelateerde conflicten of symptomen van alcoholverslaving en alcoholmisbruik was ook meer dan 2 keer groter.

  • 25 procent van de 18-jarigen die van hun ouders alcohol gekregen hadden, rapporteerde binge-drinking
  • Het risico was op binge-drinking was nog groter bij jongeren die van anderen alcohol gekregen hadden: 62 procent. Zij hadden ook een hogere kans op symptomen van misbruik of verslaving dan jongeren die geen toegang hadden tot alcohol
  • En van de jongeren die zowel van hun ouders als van andere alcohol kregen, had 81 procent zich het jaar nadien bezondigd aan binge-drinking

Vervolgstudie

"Het is goed bedoeld, maar helaas geen goed idee", zegt professor Richard Mattick, hoofdauteur van de studie, aan The Guardian. "Al wat je doet is je kind de toestemming geven om te drinken."

De auteurs van de studie erkennen dat het huidige onderzoek wel zijn beperkingen heeft. Zo is het gebaseerd op zelfrapportering, werd de context van het samen alcohol drinken niet verder onderzocht, en waren er weinig deelnemers in een socio-economische zwakkere positie. De omvang van deze studie maakt wel dat deze beter in staat is om de impact van alcohol onder ouderlijk toezicht te peilen, in vergelijking met hun eerdere onderzoek, zeggen de wetenschappers.  

Het onderzoeksteam start binnenkort met een vervolgstudie om de tieners te blijven volgen tot hun 23 jaar. "Het verhaal is niet compleet als we niet weten of dit leidt tot het échte kwaad, puur alcoholmisbruik", zegt Mattick.

Meer lezen?

Meest gelezen