Video player inladen...

Scholieren brengen met app hun mentale gezondheid zelf in kaart

Psychiaters van de KU Leuven starten een grootschalig onderzoek naar de geestelijke gezondheid van middelbare scholieren. Vanaf vandaag bevragen ze in een twintigtal scholen over heel Vlaanderen zo'n 2.000 jongeren van 12, 14 en 16 jaar. Nieuw is dat ze daarvoor ook gebruik maken van een app.  

1 op de 4 mensen in ons land krijgt in zijn leven te maken met psychische klachten. Vaak beginnen die al in de adolescentie. De onderzoekers willen achterhalen welke factoren dat proces beïnvloeden.

Vanmorgen gaan ze naar een eerste school in Avelgem. Daar krijgen 150 leerlingen een vragenlijst voorgelegd met vragen zoals: hoe voel je je? Word je gepest? Hoe is je relatie met je ouders, met je vrienden,...? De scholieren voeren ook testjes uit om hun mentale gezondheid te meten.

Een app om je mentale gezondheid in kaart te brengen

Nieuw is dat de scholieren na de bevraging op school een smartphone met een app meekrijgen naar huis, om te rapporteren hoe ze zich voelen. Via de app kunnen ze zichzelf in kaart brengen, vertelt hoogleraar psychiatrie, Ines Germeys van de KULeuven.

"Zij zullen 10 keer per dag gedurende 6 dagen een signaal krijgen en dan moeten zij een aantal vragen invullen over hoe ze zich voelen, waar ze zijn, met wie ze zijn en op die manier kunnen wij heel fijnmazig gaan kijken hoe het met die kinderen gaat, maar ook hoe zij in hun dagelijks leven staan".  

We weten al dat een kind dat mishandeld is een groot risico heeft om later een depressie te ontwikkelen

Hoogleraar psychiatrie, Ines Germeys

Ook de ouders worden bevraagd over hun kinderen. En de bedoeling is om de bevraging en de testen later nog eens twee keer over te doen. Bijvoorbeeld bij de 12-jarigen als ze veertien zijn en nog eens als ze zestien zijn. "Op die manier hopen we zicht te krijgen op hoe risicofactoren zich ontwikkelen", zegt professor Ines Germeys.

"Want we weten al dat bijvoorbeeld een kind dat mishandeld is, een groot risico heeft om later een depressie te ontwikkelen.  Maar we willen in dit onderzoek nagaan hoe het komt dat dat dan een risicofactor is. Want als we dat weten, kunnen we ook vroeger ingrijpen om te voorkomen dat ernstige psychische aandoeningen zich ontwikkelen".  

Samenwerking met Te Gek!?

Voor deze studie werken de onderzoekers ook samen met het project "Te Gek!?. Dat wil geestelijke gezondheid bespreekbaar maken en streeft naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen.

"Want er hangt inderdaad vaak nog een taboe rond", zegt professor Germeys, "en met Te Gek!? doen we een aanbod naar de scholen om rond dit thema te werken met de leerlingen en het zo uit de taboesfeer te halen". Het onderzoek loopt over 5 jaar. De eerste resultaten worden over anderhalf jaar verwacht.  

Meest gelezen