Speciale teams om transmigranten op te sporen?

De koepel van lokale politiezones vraagt speciale politieteams om migranten langs de E40 op te sporen. Nu moeten de lokale politiezones die taken erbij nemen en dat is ondoenbaar, klinkt het.

De lokale politie wil dat er speciale teams komen om transmigranten langs de E40 op te sporen. Want, zelf kunnen ze die opdracht er niet meer bij nemen, vindt ze. Op een weeknacht zijn er in onze provincie zo'n 30 ploegen actief in de zones langs het traject van de E40, of zo'n 60 agenten. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie uit erg betrouwbare bron kreeg. De nachtploegen moeten zich ook bezig houden met de gewone werking, onder meer in grote steden als Gent, Aalst en Wetteren.

Niet combineerbaar 

Transmigratie aanpakken én de dagelijkse werking goed uitvoeren is niet te combineren, zegt Nicholas Paelinck van de koepel van de lokale zones. "Ze zijn altijd met veel personen dus je moet als politiezone al een groot voertuig hebben om ze over te brengen. Soms zijn er veiligheidsproblemen. We moeten ook rekening houden met de hygiëne want sommige transmigranten hebben tuberculose of schurft. Het is niet dat we gewoon ter plaatse komen en dat snel oplossen.", legt Paelinck uit. "We moeten de zaak dan ook afhandelen: vingerafdrukken nemen, toezicht houden. Vaak zijn we uren kwijt die we niet meer in andere interventies kunnen steken. Daar is de lokale bevolking dan het slachtoffer van.", benadrukt Paelinck nog. 

Vrij spel voor mensensmokkelaars

De koepel geeft toe dat heel wat politiezones geen prioriteit maken van interventies rond transmigratie, net omdat ze weten dat ze er erg veel tijd mee verliezen. Ook mensensmokkelaars merken dat er weinig politieaanwezigheid is en maken daar misbruik van. "Er moeten speciale teams komen en de parkings moeten beter beveiligd worden.", vindt Paelinck. 

Meest gelezen