Videospeler inladen...

Staking Aviapartner afgelopen: "Serieuze bevalling, maar er is een akkoord bereikt"

De vakbonden en de directie van Aviapartner hebben een akkoord bereikt. Op Brussels Airport had een deel van het personeel van Aviapartner -die diensten zoals de afhandeling van bagage aflevert aan verschillende luchtvaartmaatschappijen- deze voormiddag spontaan het werk neergelegd. De meeste vluchten vertrokken sinds vanmiddag zonder bagage. Er zijn de hele dag onderhandelingen geweest tussen vakbonden en directie en die hebben nu een akkoord opgeleverd.

"Het is een serieuze  bevalling geweest, maar er is een akkoord", zegt ACLVB-afgevaardigde Fouad Bougrine. "Er is een akkoord rond het extra aanwerven van personeel, tijdelijke contracten om te zetten naar vaste contracten of tenminste van interimcontracten naar tijdelijke contracten".

Ook zijn er afspraken om de sociale vrede te bewaren. " We hebben afspraken om de gemaakte afspraken opnieuw te respecteren", vervolgt Fouad Bougrine. "Als die niet gerespecteerd worden, dan is dat natuurlijk een andere zaak. Maar momenteel hebben we een akkoord voor wat betreft de werkdruk, de vakantieregeling en de pauzes en dat was genoeg om de mensen te overtuigen om het werk terug te hervatten".

Of de volledige nachtploeg aan de slag zal gaan, blijft voorlopig nog onduidelijk."Wij zijn bezig om de mensen  zo snel mogelijk het werk te laten hervatten en dat betekent mensen die nu nog het werk kunnen hervatten, nu aan het werk te zetten", zegt Fouad Bougrine.

Deze ochtend besloot een deel van het personeel van Aviapartner spontaan het werk neer te leggen na aanhoudende klachten over de werkdruk, personeelstekort en het niet nakomen van gemaakte afspraken met de directie. Aviapartner staat in voor de afhandeling van vliegtuigen aan de grond. Het zijn de mensen die op de tarmac de bagage in- en uitladen die het werk hadden neergelegd. De personeelsleden binnen in het luchthavengebouw werkten wel verder.

De vabonden betreurden de spontane actie maar begrijpen dat voor het personeel de maat vol is, zo zei Bougrine eerder vandaag aan VRT NWS: "De werkdruk ligt al lange tijd veel te hoog, de pauzes van het personeel worden niet gerespecteerd. Soms moeten ze van het ene vliegtuig naar het andere hollen, zonder dat het werk aan het vorige vliegtuig volledig klaar is. We vragen al langer meer personeel en dat was ook beloofd."

Vluchten vertraagd en zonder bagage

Aviapartner verzorgt onder andere de afhandeling voor maatschappijen als Tui (het vroegere Jetairfly), Qatar Airways en Ryanair. Volgens de luchthaven zijn de meeste vluchten van Aviapartner zonder bagage vertrokken en hebben ze ook vertraging ondervonden. "We raden passagiers aan om hun luchtvaartmaatschappij te contacteren en er rekening mee te houden dat ze best geen bagage meenemen wanneer ze vliegen met een maatschappij die Aviapartner als afhandelaar heeft." zegt Anke Fransen, de woordvoerder van de luchthaven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen