Toeristen in Zwitserse grot na 5 dagen bevrijd

De toeristen die dagenlang hebben vastgezeten in een grot in Zwitserland, zijn uit hun benarde positie bevrijd. De zeven mannen en hun begeleider waren zondag vast komen te zitten, toen het water in de grot plots begon te stijgen. 

De groep was zaterdag vertrokken voor een excursie van twee dagen, inclusief bivak, in de beroemde grot van Hölloch in het Muotatal in het kanton Schwyz. De toeristen kregen begeleiding van een gediplomeerd speleoloog.

Omdat het waterpeil in de grot onverwacht gestegen was, kon de groep de grot zondag niet meer verlaten. Daardoor moesten de 8 een ondergronds kamp opslaan op 3 kilometer van de ingang van de grot. Intussen is het waterpeil in de grot gezakt, en konden de toeristen en hun begeleider terug naar de open lucht. Ze zijn allemaal in goede gezondheid. 

De gestrande toeristen zijn op geen enkel moment in gevaar geweest. Op maandag kon een team van speleologen tot bij hen komen via een zij-ingang van de grot. Zij verleenden psychologische bijstand. De groep mannen had ook voldoende voedselvoorraad.  De speleologen zouden normaal nog een tweede keer afdalen, maar de  mannen konden vroeger dan verwacht bevrijd worden. 

Volgens eerdere voorspellingen van de reddingswerkers zou het waterpeil ten vroegste zaterdag laag genoeg staan. Dat kwam door de hevige regenval in de Zwitserse regio. Maar uiteindelijk was het water dus een pak sneller gezakt en kon de groep de grot onder begeleiding verlaten in de nacht van donderdag op vrijdag.

Meest gelezen