Trump wil 1,8 miljoen mensen verblijfsvergunning geven als pasmunt voor Mexicaanse muur

De Amerikaanse president Donald Trump wil niet alleen de 700.000 zogenoemde "dreamers" in de VS laten blijven, in totaal zouden 1,8 miljoen mensen zonder papieren een verblijfsvergunning krijgen. Maar Trump wil dan wel 25 miljard dollar voor de bouw van de afsluitingsmuur met Mexico en andere antimigratiemaatregelen. Tegenstanders noemen zijn voorstel een kaakslag. Zelfs bij de Republikeinen is er weinig animo. 

President Donald Trump gaat het Congres, het parlement van de VS, voorstellen om het Amerikaanse staatsburgerschap te verlenen aan 1,8 miljoen migranten die illegaal in het land verblijven. Onder hen zijn de naar schatting 700.000 zogenoemde "dreamers".

Die dreamers zijn als minderjarige met hun ouders naar de VS gekomen en werden beschermd door het zogenoemde DACA-decreet van ex-president Barack Obama. Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd dat decreet te schrappen omdat het ongrondwettelijk zou zijn. Onenigheid erover leidde vorige week tot de "shutdown" van de Amerikaanse overheidsinstellingen. 

Pasmunt

Trump wil zijn voorstel gebruiken als pasmunt voor een aantal verstrengingsmaatregelen. Zo wil hij 25 miljard dollar voor de bouw van de omstreden afsluitingsmuur met Mexico, samen met een aantal andere veiligheidmaatregelen aan de grens met Mexico en Canada. Trump wil ook de zogenoemde kettingmigratie stoppen, waardoor familieleden van migranten het land in konden. Ten slotte wil hij kandidaat-migranten alleen nog toelaten op basis van hun verdiensten. Nu gebeurt dat op basis van een willekeurige loting. 

Dit is een grote middelvinger naar Latijns-Amerika.

Democraten

Hoongelach

"De reacties zijn overwegend negatief", zegt onze correspondent Björn Soenens. Aan Republikeinse kant zijn de leiders en met name de zeer conservatieve politici blij met het voorstel. Senator Tom Cotton heeft het over een "gul en menselijk project, dat toch verantwoord is". Maar de Republikeinse websites zijn minder euforisch. "Aan Democratische kant wordt Trumps plan op hoongelach onthaald", zegt Soenens. "Ze noemen het beschamend en zeggen dat het voorstel het zeker niet haalt. Ook de Amerikaanse Latino's zijn er niet over te spreken. Dit is een grote middelvinger naar Latijns-Amerika, klinkt het daar. "

Meest gelezen