Videospeler inladen...

Trump in Davos: "America first is niet hetzelfde als America alone"

Trump heeft zijn toespraak gehouden op het Wereld Economisch Forum in Davos, in Zwitserland. Hij sprak trots over zijn verwezenlijkingen, vooral de belastinghervorming. Verder sprak hij ook over eerlijke handel, veiligheid en immigratie.

De kernzin van zijn toespraak was "Amerika eerst betekent niet hetzelfde als Amerika alleen". Trump zegt dat hij altijd Amerika op de eerste plaats zal zetten, zoals elke leider van een land zou moeten doen. Hij sprak investeerders toe met de boodschap dat het nu het ideale moment is om in de Verenigde Staten te investeren, een land waar je kan "innoveren, creëren en bouwen".

Internationale handel

Toch heeft hij ook iets te zeggen over de internationale handel. Vrije handel is goed, zegt hij, maar moet eerlijk en wederzijds zijn. Dat kan niet als sommige landen oneerlijke handel drijven ten koste van andere landen. Trump kondigde aan dat de VS niet langer oneerlijke handelspraktijken, zoals de diefstal van intellectueel eigendom, zal tolereren.

De Verenigde Staten zullen niet langer oneerlijke economische praktijken tolereren.

Donald Trump

Hij is bereid om te onderhandelen over bilaterale handelsrelaties met alle landen, ook met die van het Trans Pacific Partnerschip (TPP). Die Vrijhandelszone omvat Canada, Mexico, Peru, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië, Singapore, Brunei en Vietnam. Obama had de VS ook ingeschreven in het project, maar Trump trok het land terug.

Trotse Trump

Trump maakte tijdens heel zijn toespraak duidelijk dat hij trots is op wat hij al verwezenlijkt heeft. Sinds hij president is, zijn er al 2,4 miljoen nieuwe jobs gecreëerd en het werkloosheidspeil is bijna het laagste in 50 jaar, zei Trump. De Amerikaanse economie is de grootste ter wereld, en de president heeft net de belangrijkste belastinghervorming in de geschiedenis doorgevoerd. Vooral de voordelen van die hervorming herhaalde hij een paar keer tijdens zijn toespraak. 

Veiligheid en immigratie

Voor welvaart is ook veiligheid nodig, volgens Trump. Daarbij benadrukte hij nog eens dat elk land voldoende zou moeten bijdragen voor zijn eigen veiligheid. Dat lijkt een verwijzing te zijn naar eerdere kritiek van Trump op de NAVO. In mei zei Trump nog aan de NAVO-lidstaten dat hij het beu was dat niet alle landen hun deel betaalden.

Ik ben blij dat ik kan zeggen dat de coalitie tegen IS bijna 100 procent van het territorium bezet door die moordenaars, heroverd heeft.

Donald Trump

Trump is trots op de verwezenlijkingen in de strijd tegen IS. De coalitie onder leiding van de VS heeft goed werk geleverd, waardoor ze bijna 100 procent van het territorium van IS in Irak en Syrië heroverd heeft. Toch is de strijd tegen islamistische militanten nog niet afgelopen. Trump wil er vooral voor zorgen dat Afghanistan niet opnieuw een veilige plek wordt voor terroristen.

Donald Trump sprak ook over het Amerikaanse immigratiebeleid. Hij wil een einde maken aan de "kettingmigratie" door familiehereniging. In plaats daarvan moeten nieuwe immigranten geselecteerd worden op hun mogelijkheden om bij te dragen aan de Amerikaanse staat en op hun middelen om voor hun eigen onderhoud in te staan.

Hillary Clinton en regelgeving

Tijdens de vragenronde na zijn speech, sprak Trump ook nog even over Hillary Clinton. Volgens hem zou de economie in de VS er nu slecht aan toe zijn, als Clinton de presidentsverkiezingen gewonnen had. Haar beleid zou niet goed geweest zijn voor zakenlui door alle regelgeving die erbij zou komen. Die zou verstikkend zijn voor het land.

Trump had daar als zakenman zicht op, zei hij. Volgens hem is het sowieso al uniek dat een zakenman president geworden is. Meestal zijn het militairen of vooral politici die verkozen worden.

Trump is zelf niet volledig tegen regelgeving, er zijn volgens hem altijd wel regels nodig. Hij is er wel trots op dat hij op één jaar tijd al meer regels afgeschaft heeft dan een Amerikaanse president ooit gedaan heeft. Hij noemt zijn beleid dan ook "pro-business".

Pas toen ik politicus werd, ontdekte ik hoe gemeen en "fake" de pers kan zijn.

Donald Trump

Kritiek op de pers

Ook vandaag kon Trump het ten slotte niet laten om nog iets over de pers te zeggen. Hij vertelde hoe hij als zakenman vroeger altijd goed behandeld werd door de media. Pas toen hij politicus werd, ontdekte hij hoe gemeen en "fake" de pers kan zijn, zei hij.

Trump was de eerste Amerikaanse president die op het Wereld Economisch Forum in Davos gesproken heeft sinds Bill Clinton in 2000. Hij heeft vandaag bij het slot van het forum gesproken.

Bekijk de volledige speech van Trump hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen