Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump probeerde Mueller in juni te ontslaan maar krabbelde terug

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geprobeerd om speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan in juni. Maar hij krabbelde terug toen de advocaat van het Witte Huis, Donald McGahn, zelf met opstappen dreigde. Dat schrijft de New York Times.

Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt de vermoedelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump voor de verkiezingen van 2016. Mueller kreeg lucht van Trumps plannen via interviews met verantwoordelijken uit het Witte Huis, schrijft de New York Times. De krant citeert vier goed ingelichte maar anonieme bronnen.

Toen Donald McGhan, de advocaat van de president, hoorde dat Trump Mueller wou ontslaan vanwege mogelijke belangenvermenging stelde de raadsman zijn veto. De advocaat waarschuwde voor de rampzalige gevolgen voor Trumps presidentschap, schrijft de krant. Daarop krabbelde de president terug.

Trump bereid om ondervraagd te worden

Trump zei woensdag nog dat hij bereid was om onder eed te getuigen voor Mueller. Aan journalisten zei hij "uit te kijken" naar het interview en dat hij "het graag zou doen", zo snel mogelijk.

Muellers onderzoek werd aanvankelijk geleid door FBI-directeur James Comey, totdat die ontslagen werd. Mueller is vooral op zoek naar bewijzen van "collusie" (samenspel) tussen de Russen en de Trump-campagne, en van belemmering van de rechtsgang.

Trump zei herhaaldelijk dat er geen collusie is geweest tussen zijn campagneteam en de Russische regering. Zijn advocaten voorspelden al dat het federale onderzoek binnenkort tot een besluit zal komen, zonder dat de president feiten of wantoestanden ten laste wordt gelegd.