Videospeler inladen...

Vandermeersch: "Koppelen van sociale zekerheid aan open grenzen is De Wever onwaardig"

Het koppelen van de sociale zekerheid aan de problematiek van de migranten is een intellectueel als N-VA-voorzitter Bart De Wever onwaardig. Dat zegt NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in "De afspraak op vrijdag".

In een opiniestuk schreef De Wever eerder deze week dat links moet kiezen tussen open grenzen of de welvaartsstaat. Als we iedereen moeten opvangen, dan kunnen we ons sociaal systeem niet meer op het huidige niveau handhaven, aldus De Wever.

"Ik schrok mij kapot dat een intellectueel zo'n stuk durft schrijven", zegt Vandermeersch. "De sociale zekerheid in België is goed voor ongeveer 100 miljard,  waarvan een paar tientallen miljoenen naar de vluchtelingen gaan. Als de  sociale zekerheid kapot gaat dan is het door de vergrijzing en de kosten van de ziekteverzekering."

Iemand die zo verstandig is, mag niet zo populistisch een verkiezingsoverwinning proberen te boeken op de rug van migranten

Peter Vandermeersch

"Bart De  Wever neemt daar twee dingen samen en trapt de verkiezingen af met een stuk waarvan ik toen ik het las dacht: dit is Bart De Wever onwaardig. Iemand die zo verstandig is, mag niet zo populistisch een verkiezingsoverwinning proberen te boeken op de rug van migranten, die eigenlijk met die sociale zekerheid nauwelijks iets te maken hebben", zegt Vandermeersch.  

"Als De Wever het thema van de sociale zekerheid claimt met het te hebben over open grenzen en woorden als Gutmensch en immigratie-industrie, dan is dat hem onwaardig", stelt Vandermeersch. "De Wever weet heel goed dat de sociale zekerheid en die migranten heel weinig met elkaar te maken hebben. Als hij die verbanden legt, dan is hij bezig op een niveau van een partij die nog rechtser staat van hem."

Meest gelezen