VDAB hoopvol voor ontslagen werknemers Genk: "Economie trekt aan"

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB is optimistisch over de kansen van ontslagen Carrefour-medewerkers op de arbeidsmarkt. "De economie in Vlaanderen trekt aan." Zelfs oudere werknemers die heel hun leven bij Carrefour hebben gewerkt hebben soms meer kwaliteiten dan ze denken. "Sommigen hebben jarenlang vrijwilligerswerk gedaan, met die ervaring kunnen ze ook verder", aldus Shaireen Aftab van VDAB.

Eerst moet VDAB wachten op het sociaal plan van Carrefour. Daar kan de arbeidsbemiddelingsdienst veel informatie uithalen.
"Daarna gaan we voor iedereen bekijken wat hij of zij in haar spreekwoordelijke rugzakje heeft", zegt Aftab. "Sommige mensen zijn direct inzetbaar op de arbeidsmarkt, voor andere mensen zal een bijscholing nodig zijn."

Vakbonden maken zich vooral ongerust over oudere medewerkers in de Carrefour Hypermarkten. Veel van deze werknemers werken al hun hele leven in een supermarkt en hebben geen diploma.

Zelfs voor hen is er hoop. "Sommige mensen hebben wel ervaring buiten Carrefour, ook al beseffen ze dat misschien niet", aldus Aftab. "Misschien doen ze al jaren vrijwilligerswerk en kunnen ze die ervaring ook op hun CV zetten."

In Vlaanderen moet er één Hypermarkt van Carrefour volledig sluiten, in Genk. Deze regio werd ook al getroffen door de sluiting van de autofabriek van Ford. "Als we naar de vacaturecijfers kijken gaat het in die regio relatief goed", aldus Aftab. "De economie trekt in heel Vlaanderen aan."

Meest gelezen