De huidige Venezolaanse president Nicolas Maduro.
AFP or licensors

Venezuela: belangrijkste oppositie buitenspel gezet

Het Hooggerechtshof in Venezuela heeft beslist dat de coalitie van de drie belangrijkste oppositiepartijen niet mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen in april. Daardoor zijn de kansen op een herverkiezing van de huidige president Nicolas Maduro veel groter geworden.

De drie belangrijkste oppositiepartijen van Venezuela (Democratische Actie, Gerechtigheid Eerst en Wil van het Volk) hadden zich verenigd in de coalitie "Tafel van Democratische Eenheid" (MUD). 

Vervroegde verkiezingen

De coalitie van oppositiepartijen moest zich opnieuw registreren voor de verkiezingen, omdat ze niet deelgenomen hadden aan de gemeenteraadsverkiezingen in december. Die boycot kwam er omdat ze ervan overtuigd zijn dat Maduro de regionale verkiezingen in oktober niet op een eerlijke wijze gewonnen heeft.

Nu mag de "Tafel van Democratische Eenheid" zich zes maanden niet registreren voor de verkiezingen. Dat is te lang om nog te kunnen delenemen aan de presidentsverkiezingen in april. Die verkiezingen zouden normaal gezien pas in december plaatsvinden, maar werden eerder deze week al vervroegd naar eind april.

Kritiek

Critici van de links-populistische Maduro vinden de beslissing van het Hooggerechtshof ongegrond. Ze zeggen dat het Hooggerechtshof bewust de kansen van Maduro wil vergroten door de coalitie buitenspel te zetten. De drie coalitiepartijen moeten nog beslissen of ze in april apart zullen deelnemen aan de verkiezingen.

Venezuela zit in een grote politieke en economische crisis. Het verliest ook de steun van zijn buurlanden, die allemaal veranderen van een linkse naar een rechtse regering. Ook de Verenigde Staten en Canada hebben kritiek op het beleid van Maduro, die wel nog steeds steun krijgt van Rusland en China.

Meest gelezen