AFP or licensors

Aftredende Tsjechische president Milos Zeman volgt zichzelf op 

De presidentsverkiezingen in Tsjechië zijn gewonnen door uittredend president Milos Zeman. Met 99 procent van de stemmen geteld krijgt Zeman 51,5 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Jiri Drahos moet het stellen met 48,4 procent.

De 73-jarige Zeman is de laatste prominente figuur die de overgang van het communisme naar de democratie  in Tsjechië meemaakte. De afgelopen jaren liet Zeman zich opmerken door een weigering om migranten op te nemen, zijn steun voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en zijn goede banden met Rusland. Zo pleitte hij voor het opheffen van de Europese sancties tegen Moskou voor de annexatie van de Krim.

Zijn tegenstander was de pro-Europese professor Jiri Drahos. Ook hij verzet zich tegen opgelegde quota van op te nemen vluchtlingen, maar in tegenstelling tot Zeman maakt hij een onderscheid tussen economische migranten en oorlogsvluchtelingen. "We hebben niet gewonnen, maar we hebben ook niet verloren", zei Drahos na het bekendmaken van de uitslag. "Ik ben zeer tevreden met de grote golf van energie en ik ben ervan overtuigd dat die energie niet zal verdwijnen."

Zeman werd gesteund door premier Andrej Babis, die vorige week met zijn minderheidsregering een vertrouwensstemming in het parlement verloor. Zeman heeft Babis beloofd dat hij een tweede kans krijgt om een regering te vormen.

Meest gelezen