Videospeler inladen...

Snellere terugbetaling na bezoek aan huisarts door elektronisch doktersbriefje

Vanaf 6 februari kunnen huisartsen overstappen op een elektronisch getuigschrift of doktersbriefje. Dat schrijft het Nieuwsblad. De patiënt moet dan niet langer doktersbriefjes met daarop een gekleefd vignet opsturen naar het ziekenfonds om een terugbetaling te krijgen. Die terugbetaling zou dan ook sneller moeten verlopen.

Het was eind 2015 aangekondigd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en nu komt het er ook: het elektronische doktersbriefje, dat het witte of groene papieren getuigschrift vervangt. Artsen die dat willen kunnen vanaf begin februari overstappen. Een verplichting is het niet.

De huisartsenvereniging Domus Medica schat dat in een eerste fase zowat tien procent van de huisartsen zal overstappen. "Maar als de informaticasystemen goed werken, zullen veel huisartsen snel volgen", zegt directeur Stijn Vanholle. "Wij zijn voorstander. Hiermee kan veel papieren administratie wegvallen."

"Wat belangrijk is voor de patiënt is dat de terugbetaling nu veel sneller kan gebeuren, het geld staat na twee of drie dagen al op de rekening", zegt minister De Block. "En ook voor de mutualiteiten zal er veel papierwerk wegvallen. We zijn één van de laatste landen die de overstap nog moeten maken naar elektronische getuigschriften".

Bij de overstap zijn vier partijen betrokken, die allemaal hun informatica-systemen moeten aanpassen. Het gaat om de huisartsen, de ziekenfondsen, de leveranciers van de technologie, en de overheid, via het E-health-kanaal. Dat is het kanaal dat wordt gebruikt voor alle elektronische toepassingen in de gezondheidszorg.

Meest gelezen