Copyright 2015 Demotix, all rights reserved.

Internationale dag voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust

Vandaag is het precies 73 jaar geleden dat het nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen werd bevrijd door Sovjetsoldaten. In dat kamp werden meer dan een miljoen mensen vermoord, vooral Joden.

Naarmate de tijd verstrijkt, neemt het aantal overlevenden en directe getuigen van gruwel van de nazikampen af en daarom is het nodig om initiatieven te blijven nemen om de herinnering aan de miljoenen slachtoffers levendig te houden en om ze aan de jonge generaties door te geven. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Ons land wil zich daarom blijven inzetten voor meer bewustmaking om nieuwe grootscheepse misdaden en wreedheden te voorkomen. "Onderwijs, opvoeding, informatie, dialoog, onderzoek en diplomatie  zijn de beste middelen om racisme, antisemitisme, onverdraagzaamheid en vreemdelingenhaat te voorkomen", zegt Reynders. "Samen met zijn partners streeft België naar een verdraagzame en open samenleving die gebaseerd is op burgerschap en respect voor iedereen. Dat is ook een manier om de slachtoffers van het nazisme en van de Shoah te eren."

Meest gelezen