Videospeler inladen...

Meer dan 100 doden en 235 gewonden bij bomaanslag door taliban in centrum Kaboel

In het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn meer dan 100 doden en 235 gewonden geteld na een aanslag met een bomauto. Het is al de derde bomaanslag in een week tijd in Afghanistan. Precies een week na de dodelijke aanslag op een hotel in de hoofdstad, eisen de taliban ook deze nieuwe aanslag op.

De explosie deed zich zaterdag even voor 09.30 uur Belgische tijd voor, in de wijk waar de kantoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het gezantschap van de  Europese Unie liggen. De bom zat verstopt in een ambulance.

AFP or licensors

"De knal was enorm, alle ramen gingen aan diggelen", zegt een verslaggever van het Franse persagentschap AFP, dat in dezelfde buurt een kantoor heeft. "Er was onmiddellijk een enorme rookwolk te zien boven de stad."   

Een Italiaanse hulporganisatie die in de buurt een ziekenhuis heeft, spreekt van "een bloedbad". Het dodental blijft oplopen, ook daags na de aanslag. Intussen is sprake van 103 doden en 235 gewonden, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de slachtoffers zijn veel politieagenten.

De aanvallers reden een ambulance met explosieven voorbij een politiecontrole in een straat die alleen toegankelijk is voor overheidspersoneel. De ontploffing vond plaats in de buurt van het oude ministerie van Binnenlandse Zaken en het hoofdkwartier van de politie. Volgens ooggetuigen was er veel volk op straat.

AFP or licensors

De explosie is al de derde in een week tijd, na de aanslag op het Intercontinental Hotel in Kaboel afgelopen zaterdag, en die op de kantoren van de ngo Save the Children in Jalalabad in het oosten van het land, afgelopen woensdag. Die eerdere aanslagen werden opgeëist door respectievelijk de taliban en IS.

Ook deze aanslag is opgeëist door de extremistische taliban. Het is de meest dodelijke van de afgelopen maanden.

Meest gelezen