Videospeler inladen...

Ketnet wint Çavaria Award: "Holebi- en transgenderthema's komen er als vanzelfsprekend aan bod"

Ketnet is in de prijzen gevallen op de Çavaria Awards, de prijzen die ieder jaar worden uitgereikt door de holebi- en transgenderkoepel. De tv-zender won omdat "holebi- en transgenderthema's er als vanzelfsprekend aan bod komen". Daarnaast vielen ook N-VA'er Piet De Bruyn en voormalig Çavaria-bestuurslid Deborah Lambillotte in de prijzen.

In totaal reikte Çavaria drie prijzen uit in Gent. De Çavaria Media Award ging naar Ketnet, voor zijn "geïntegreerde en niet-problematiserende aanpak van diversiteit doorheen de programmatie". De holebi- en transgenderkoepel verwijst onder meer naar "De dokter Bea show", een programma over seksualiteit op maat van kinderen en jongeren. 

"Holebi- en transgenderthema’s komen als vanzelfsprekende aan bod op Ketnet", zegt Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Ketnet maakt dingen bespreekbaar voor jong en oud. De positieve invloed die zij op die manier al 20 jaar hebben op de maatschappelijke evolutie in Vlaanderen is groot."

Ketnet maakt dingen bespreekbaar voor jong en oud. 

N-VA-politicus Piet De Bruyn won de Çavaria Campaign Award voor zijn werk als Algemeen Rapporteur voor de Rechten van LGBTI-Personen in de Raad van Europa. "Zijn rapport is in Europa het eerste omvangrijke dat de rechten van intersekse personen verdedigt", verklaart Borghs. "Het dient dan ook als leidraad voor activisten over heel Europa en verankert intersekse rechten binnen internationale mensenrechtenorganen."

Het rapport van Piet De Bruyn dient als leidraad voor activisten over heel Europa.

De Lifetime Achievement gaat naar Deborah Lambillotte, die bestuurslid was van Çavaria en ook actief was in verschillende verenigingen in binnen- en buitenland. Ze was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de transgenderwet in ons land. Ze overleed in juli 2016.

"Deborah heeft zovele activisten mee gevormd dat haar impact op de LGBTI-beweging niet te onderschatten is", legt Borghs uit. "Ze heeft de letters LGBTI één voor één op vele kaarten gezet, in België en ver daarbuiten."

Deborah heeft de letters LGBTI één voor één op vele kaarten gezet.

"Sparkle"

De prijzen werden uitgereikt op "Sparkle", het jaarlijks benefietevenement in de Vooruit in Gent ten voordele van de Holebifoon en Çavaria. Meer dan 1.500 mensen gingen later op de avond meefeesten. 

Meest gelezen