Videospeler inladen...

Koerden betogen tegen Turkse inval in het noorden van Syrië

In Brussel betogen een duizendtal  Koerden en sympathisanten tegen de Turkse inval  in de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië.

Het Turkse leger en Turks-gezinde rebellen zijn vorige week een aanval begonnen om de Koerdische strijders uit Afrin te verjagen. Daarbij zijn al enkele honderden doden gevallen. Volgens Turkije zijn de Koerden in de enclave terroristen die sympathiseren met de PKK in Turkije.

De betogers vinden dat de Turkse aanval veroordeeld moet worden als een daad van oorlogsagressie en dat er maatregelen moeten worden getroffen om daar een einde aan te maken. "België moet aan Turkije, dat ook een lid is van de NAVO, duidelijk maken dat dit niet kan", zegt Ludo De Branbander van Vrede vzw."In eerste instantie moeten er diplomatieke initiatieven genomen worden, zoals het op het matje roepen van de Turkse ambassadeur."

Ook de grootmachten spelen een rol in dit conflict. "Er zijn duidelijk goede afspraken gemaakt met Rusland en de VS zodat Turkije dit kan doen",  zegt De Brabander. "Het is voldoende dat de Verenigde Staten zeggen dat  dit niet meer kan om de agressie te stoppen."

"Als ze weten dat je Koerd bent en van Afrin komt, word je meegenomen"

Videospeler inladen...

Elders in Europa

Ook in Duitsland zijn de Koerden op straat gekomen om te protesteren tegen de Turkse aanval tegen Afrin. In Keulen waren er minstens 15.000 betogers op de been. De manifestatie werd door de politie uit elkaar gedreven omdat er ook vlaggen werden meegedragen met de afbeelding van de opgesloten PKK-leider Öcalan. Dat is verboden in Duitsland.

Tijdens een betoging van Koerden in Amsterdam zijn er wat opstootjes geweest, meldt de politie. Of er mensen zijn aangehouden, kan de politie nog niet zeggen. De gemoederen onder de demonstranten raakten verhit toen een man met een Turkse vlag op de groep afliep.  

Meest gelezen