Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Natuurpunt rekent op u om dit weekend de vogels in uw tuin te tellen

Natuurpunt organiseert vandaag en morgen 'Het Grote Vogelweekend'. De vereniging roept de hulp in van duizenden burgers om mee vogels te tellen in de tuin. "Per soort noteer je gedurende een half uur het aantal verschillende vogels dat je tijdens jouw telling zag. Vermijd dezelfde vogel dubbel te tellen", zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.      

 De aantallen en soorten moeten de tellers daarna invoeren op www.vogelweekend.be. Op die website vind je ook tips om vogels te herkennen en te tellen. "Ook wie nu nog weinig of zelfs geen vogels in zijn tuin heeft, vragen we om dat te laten weten", zegt de vogelexpert. "Zo proberen we een beter zicht te krijgen op tuinvogels in de gemiddelde Vlaamse tuin."

Zelfs tijdens een zachtere winter blijven bijvoederen

Vorig jaar kreeg Natuurpunt 18.548 tellingen binnen van 26.086 Vlamingen. Het zou onmogelijk zijn om zoveel informatie te verzamelen zonder de hulp van zoveel burgers. Daarnaast is het telweekend ook een ideale gelegenheid om mensen in contact te brengen met de natuur in hun eigen tuin.

En het is is de ideale gelegenheid om het belang van voederen en een vogelvriendelijke tuin duidelijk te maken. "Zelfs tijdens een zachtere winter is het belangrijk om de vogels mondjesmaat te blijven bijvoederen", zegt de vogelexpert. "De vrieskou kan snel toeslaan en dan moeten vogels weten waar ze veilig terecht kunnen. Te lang op zoek moeten naar voedsel kan hen fataal worden.

"Het Grote Vogelweekend is in Vlaanderen al aan z'n 15de editie toe. Ook in Nederland worden dit weekend tuinvogels geteld. Al sinds 2014 is de huismus de meest getelde tuinvogel. Op 2 stond de merel en op 3 de kauw. Vinken en mezen waren vorig jaar opvallend minder present dan andere jaren.De resultaten van deze editie worden maandag 29 januari vanaf 12 uur verwacht.

Meest gelezen