AFP or licensors

Palestijn ontdekt antieke begraafplaats in zijn tuin

Een Palestijn uit Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook heeft in zijn tuin een antieke begraafplaats ontdekt. Een toevallige archeologische vondst is in het gebied niet ongewoon, maar de 24-jarige man schrok toch behoorlijk toen hij vier meter diep op negen graven stootte.

Beit Hanoun werd in de zomer van 2014 gebombardeerd door het Israëlische leger. Bij de aanval werd ook een school getroffen en kwamen kinderen om het leven. Ook het ouderlijk huis van de 24-jarige Abdel Karim al-Kafarnah werd verwoest. In de tuin waren diepe kraters geslagen.

AFP or licensors

Toen het deze week hevig regende in het gebied, zag al-Kafarnah dat het water in een van de gaten sijpelde. Toen hij de plek nader wou bekijken, tilde hij een steen op, waarna zich "een sterke geur" verspreidde. Achter de steen ontdekte hij treden, die bleken te leiden naar een begraafplaats vier meter diep. Hij trof er negen graven aan. In sommige lagen nog botten, maar ook aardewerk en zelfs een lantaarn.

AFP or licensors

Volgens archeologen gaat het om een typisch familiegraf uit de Romeinse of vroeg-Byzantijnse tijd.

De Gazastrook is, net als de rest van de Levant (het gebied dat Israël, Jordanië, de Palestijnse gebieden, Syrië, Libanon en een deel van Turkije omvat) een schatkamer voor archeologen. Meer dan 5.000 jaar omspant het culturele erfgoed van het gebied.

AFP or licensors

Meest gelezen