Saudische moslimleider: "Holocaust een van ergste menselijke wreedheden ooit"

De Holocaust is een van de ergste menselijke wreedheden die ooit is begaan. Het is een uitspraak die geen opzien mag baren, maar dat toch wel enigszins doet als ze wordt gedaan door de Saudische Mohammad al-Issa, secretaris-generaal van de Moslim Wereld Liga.  

Vandaag, 27 januari, is de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, de systematische jodenvervolging en -genocide door de nazi's. Naar aanleiding daarvan schreef Mohammad aI-Issa een brief naar de directeur van het Holocaust Memorial Museum in Washington D.C.  

"De ware islam is tegen deze misdaden", schrijft de secretaris-generaal van de Moslim Wereld Liga en gewezen Saudische minister al-Issa. "Ze moeten de zwaarste straffen te krijgen en behoren tot de ergste menselijke wreedheden die ooit werden begaan. Welk mens die bij zijn volle verstand is, zou deze brutale misdaad accepteren, ermee sympathiseren of minimaliseren?"

Stoutmoedige stap in verbeteren van betrekkingen tussen moslims en joden

De uitspraak mag op zich geen opzien baren, maar is toch verrassend omdat Saudi-Arabië traditioneel de harde lijn aanhoudt ten opzichte van Israël. Antisemitisme is bovendien niet ongewoon in het koninkrijk. 

"Antisemitisme en ontkenning van de Holocaust vieren hoogtij in het Midden-Oosten, maar vooral in Saudi-Arabië. Door in zijn brief de Holocaust rechtuit te veroordelen, zonder voorbehoud, heeft Issa een stoutmoedige stap gezet in de richting van het verbeteren van de betrekkingen tussen moslims en joden", zegt Midden-Oostenexpert Chris Meserole in het Amerikaanse blad Newsweek, dat in de brief van Issa een teken ziet van de verbeterde verhouding tussen Israël en Saudi-Arabië. 

Officieel onderhouden beide landen geen betrekkingen, maar achter de schermen worden de banden wel aangehaald, vooral bij het indammen van de groeiende invloed van gemeenschappelijke vijand Iran. Saudische diplomaten hebben in het verleden al vergelijkbare uitspraken gedaan over de Holocaust. Door die stellig te veroordelen -in tegenstelling tot het Iraanse regime, dat dat niet doet-, hopen ze op een goed blaadje te komen in het Westen. 

Meest gelezen