AFP or licensors

Seine bereikt pas morgen hoogste waterstand: 1.000 mensen geëvacueerd

De Seine zal pas morgen het hoogste waterpeil bereiken. Eerder werd verwacht dat dat vanavond laat zou zijn. "Het water zal wellicht naar 5,95 meter gaan. Een belangrijk getal, want vanaf 6 meter wordt het gevaarlijk", zegt VRT NWS-journalist Jeroen Reygaert ter plaatse.

Het water van de Seine in Frankrijk is al enkele dagen flink aan het stijgen. In Parijs zelf vallen de gevolgen voorlopig mee.

Eerst werd er verwacht dat de Seine vanavond laat zijn hoogste waterstand zou kennen, maar dat zou nu toch pas morgen het geval zijn. "Momenteel staat de Seine op 5,8 meter. Daar zou nog 15 centimeter bijkomen, zodat we aan 5,95 meter zitten. Dat is een belangrijk getal, want vanaf 6 meter wordt het gevaarlijk", zegt VRT NWS-journalist Jeroen Reygaert ter plaatse. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Zo vrezen veel inwoners voor een scenario als dat in 2016. Toen stond de Seine 6,10 meter hoog, waarop verschillende musea de deuren moesten sluiten. "Zo'n vaart zou het nu dus niet lopen, al hebben de musea wel extra mensen klaarstaan om in te grijpen als het nodig is."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De grootste problemen bevinden zich dus in de regio rond Parijs, aangezien daar niet zulke grote kaaimuren staan. Straten staan er blank en huizen zijn er ondergelopen. In totaal werden al zo'n 1.000 mensen geëvacueerd. 

Zo ook in het normaal idyllische l'Île de Villennes, ten westen van Parijs. De bewoners moeten daar sinds begin deze week met aangepaste kleding naar huis. Al is er ook veel solidariteit. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen