Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spaans Grondwettelijk Hof: "Puigdemont moet naar Spanje om minister-president te worden"

Carles Puigdemont kan enkel de eed afleggen als Catalaanse leider als hij ook fysiek in het parlement aanwezig is en als hij toestemming heeft van de rechter. Dat heeft het Spaanse Grondwettelijke Hof beslist. Een streep door de rekening van Puigdemont, die al enkele maanden in België verblijft. 

Komende dinsdag komt het Catalaanse parlement samen om te stemmen over een nieuwe minister-president. De enige kandidaat is Carles Puigdemont, die in oktober werd afgezet in zijn functie door Spanje nadat hij de onafhankelijkheid van de regio had uitgroepen. 

Maar Puigdemont zit sinds oktober in ons land, omdat hij in Spanje wordt vervolgd voor rebellie, opruiing en geldverduistering. Als hij in Spanje zou aankomen, dan zou hij meteen worden opgepakt. En dus lag het plan op tafel om de verdediging van zijn "kandidatuur" via videoconferentie te doen. 

Spanje trok daarop naar het Grondwettelijk Hof, dat nu ook een uitspraak heeft gedaan. Puigdemont kan énkel de eed afleggen als hij ook fysiek aanwezig is in het parlement, zo is er te horen. Bovendien moet hij toestemming krijgen van de rechter. De eedaflegging wordt voorlopig opgeschort. 

Begin deze week zei Puigdemont nog dat hij graag aanwezig zou zijn op de eedaflegging, als hij kan terugkeren "zonder risico".