Tomorrowland: "Er bestaan veel cowboyverhalen, maar we selecteren niet op spending" 

"Er bestaan veel cowboyverhalen, maar we selecteren niet op leeftijd, geslacht of spending", daarmee reageert Debby Wilmsen van Tomorrowland op de bewering van innovatie-expert Cain Ransbottyn gisteren in "Terzake" dat wie meer geld uitgeeft op het festival, het jaar daarop meer kans heeft op tickets. "Onze dataverwerking is echt bedoeld om de beleving te verbeteren en gericht te communiceren."

Vandaag kunnen er tickets gekocht worden voor Tomorrowland. Wie er eentje wil bemachtigen, moet zich wel op voorhand geregistreerd hebben.  Maar wat gebeurt er met die registratie? Worden mensen nagetrokken? "Dat doen we niet. Er bestaan veel cowboyverhalen dat we zouden selecteren op geslacht, leeftijd of spending. De dataverwerking is echt bedoeld om de beleving te verbeteren en gericht te communiceren. Naast ons festival hebben we onder meer concerten in het Sportpaleis en een fashioncollectie, die willen we communiceren. Mensen kunnen duidelijk zien wat we opvragen en hebben de keuze dat we hen vergeten", zegt Wilmsen op Radio 1.

Nicolas Maeterlinck

Volgens Wilmsen is het ook een fabeltje dat wie meer spendeert op het festival, het jaar nadien makkelijker aan tickets raakt. Dat beweerde innovatie-expert Cain Ransbottyn. "Een toporganisatie als deze zal wel de technologische middelen daartoe hebben, en waarom zouden ze het niet doen? Commercieel gezien zou dat raar zijn",  klonk het. "Je loopt uiteindelijk met een leiband aan. Of een elektrische enkelband", vulde privacy-jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert in "Terzake" aan.

We kunnen géén mensen volgen op het terrein

"We kunnen géén mensen volgen op het terrein, daar zit géén gps in. In ons systeem zit een toegangsticket, met inderdaad een magneet waarop de gegevens van de festivalganger zitten en welk ticket gekocht is. We kunnen zien waar hij/zij incheckt, maar gebruiken dat niet", stelt Wilmsen. Over de spending zegt ze: "Mensen kunnen inderdaad een polsbandje opladen, kunnen daarmee betalen aan de bar. Maar veel mensen maken met anderen nog "een potje" én betalen een heel weekend lang, dan zou die persoon eerder binnen raken? Dat is bizar. Het voordeel aan de spending op het polsbandje is dat mensen weten wat ze hebben uitgegeven en ze zitten niet met verloren bonnen."

Nog niet samengezeten over screening

 Vorig jaar kwam in het nieuws dat tientallen festivalbezoekers na een veiligheidsscreening geweigerd werden. Sommigen trokken naar de rechtbank, waar de rechter oordeelde dat ze toch naar het festival mochten. Volgens Comité P (de toezichthouder van de politie) miste die screening zijn doel. Worden bezoekers dit jaar op dezelfde manier gescreend?

Wilmsen merkt op dat die screening eigenlijk al sinds 2012 gebeurt, maar dit jaar is er nog niet over vergaderd. "We geven de gegevens van onze bezoekers aan de overheid, en zij selecteren en handelen af. We weten niet waarom bepaalde mensen worden geweigerd op het festival. Dit jaar weten we nog niet wat we gaan doen, we hebben geen veiligheidsoverleg met de overheid en politie gehad. Dat zal in de loop van volgende maand gebeuren."

We weten niet waarom mensen worden geweigerd op het festival

Meest gelezen