Volkswagen excuseert zich voor proef met apen die uitlaatgassen moesten inademen

Volkswagen excuseert zich voor dierenproeven waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen van een Volkswagen Beetle. Met die test wilde de autoproducent aantonen dat de auto's minder vervuilend zijn. "Maar dat was fout."

In de nasleep van de sjoemelsoftware ontstond er in Duitsland commotie over dierenproeven bij Volkswagen. Het ging om tien apen die uitlaatgassen moesten inademen. Daarmee wilde de autoproducent bewijzen dat de moderne dieselauto's fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren.

"Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgassen laten inademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen, is belachelijk", zei minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Die staat is grootaandeelhouder van het autoconcern.

Volkswagen excuseert zich nu. "We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag."

De autoproducent was niet de enige fabrikant. De organisatie die het onderzoek financierde, werd ook gesponsord door BMW en Daimler.

Meest gelezen