James Arthur Photography

Vrouwenrechtenactiviste Darya Safai sluit zich aan bij N-VA

De Belgisch-Iraanse vrouwenrechtenactiviste Darya Safai sluit zich aan bij N-VA. Dat vertelt ze vandaag in Het Laatste Nieuws en bevestigt ze aan onze redactie. Het is nog niet duidelijk welke rol ze zal spelen binnen de partij. 

Darya Safai (42) is tandarts en woont in Wemmel, in de Vlaamse rand rond Brussel. Als jonge vrouw kwam ze in Teheran in opstand tegen de almacht van de politieke islam. Met haar man vluchtte ze in 1999 naar het westen. Ze werd in Iran bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenis. 

Safai is vrouwenrechtenactiviste, ze richtte de actiegroep "Let Iranian women enter their stadiums" op en schreef het boek "Lopen tegen de wind". Met haar man heeft ze drie tandartspraktijken, in Antwerpen en in Brussel. 

In een gesprek met VRT NWS legt Safai uit dat ze "opkomt voor gelijkheid en vrijheid en dat ze een harmonieuze samenleving heel belangrijk vindt".  Haar keuze voor N-VA verklaart ze als volgt: "Ik zie dat er veel uitdagingen zijn in onze samenleving, we leven te veel naast in plaats van met elkaar.  Ik geloof dat de Vlaamse identiteit op veel van onze uitdagingen en problemen een antwoord kan bieden.  Wij moeten onze gemeenschappelijke punten in de verf zetten, zoals taal, cultuur, onze waarden en normen. En we moeten dat doorgeven aan de nieuwkomers en het nageslacht. Zo hoort iedereen erbij in een harmonieuze en gehechte samenleving. Ik vind dat de Vlaamse identiteit de integratie bevordert. Voor N-VA is onze Vlaamse identiteit het speerpunt van de volgende campagne. Ik wil mijn strijd voor vrouwenrechten, gelijkheid, vrijheid, integratie en een mooie samenleving graag vanaf nu in de politiek verderzetten." 

Ik vind dat de Vlaamse identiteit de integratie bevordert

Het is nog niet duidelijk welke rol ze zal spelen binnen de partij. Daarover zal N-VA morgen meer toelichting geven.  Safai zegt in de krant dat ze "zal doen wat de partij vraagt", maar benadrukt "dat ze in Wemmel blijft wonen, in Vlaams-Brabant dus".  Ze is wel ambitieus. "Ik heb niet zomaar een lidkaart gekocht. Ik doe niets zonder doel. Zo was dat in mijn studies, in Teheran en nadien in Brussel. Zo is het in mijn job. Zo is het in mijn activisme. Zo zal het ook zijn in de politiek." 

Minister worden is dé manier om de geesten in beweging te brengen

Op de vraag of ze ooit minister zou willen worden, antwoordt ze lachend dat het daar nog veel te vroeg voor is, maar ze voegt er ook nog aan toe: "Maar ja, natuurlijk wil ik graag minister worden. Wie niet? Heel graag zelfs. Het is dé manier om de geesten in beweging te brengen. Ik wil voluit gaan. Ik heb hier lang over nagedacht. Als ik niet dacht dat ik een goede politica kon worden, was ik hier niet aan begonnen. Ik wil zaken veranderen. Maar ik kom pas kijken. Ik wil vooral niet de indruk wekken dat dit een carrièrezet is. Dat is het niet. Dit gaat over engagement, niet over een functie."  

Meest gelezen