Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Air Force One krijgt twee nieuwe koelkasten (en daar hangt prijskaartje van 24 miljoen dollar aan vast)

Het Amerikaanse presidentiële vliegtuig Air Force One wordt uitgerust met twee nieuwe koelkasten. Aan de investering hangt een prijskaartje van 24 miljoen dollar (19,3 miljoen euro), zo berichten The Washington Post en andere Amerikaanse media.

Volgens de berichten sleepte vliegtuigbouwer Boeing vorige maand een contract bij de Amerikaanse luchtmacht in de wacht om twee nieuwe koelkasten in het presidentiële vliegtuig te voorzien. De huidige machines zijn even oud als het vliegtuig zelf (1990) en zijn dus dringend aan vervanging toe. Ze hebben niet de capaciteit om voldoende grote hoeveelheden voeding en drank voor langere tijd te bewaren en haperen bovendien regelmatig, deelde een woordvoerster van de luchtmacht mee.

De nieuwe koelkasten zullen worden uitgerust met de modernste technologie en een opslagruimte van omgerekend twee kubieke meter bieden. Volgens de gespecialiseerde site DefenseOne volstaat dat om ongeveer 3.000 maaltijden wekenlang op de gewenste temperatuur te houden. Ze zouden tegen oktober volgend jaar operationeel moeten zijn.

President Donald Trump had zich in de maanden voor zijn aantreden beklaagd over de hoge kosten die Boeing maakte voor de ontwikkeling van de nieuwe jumbojet die midden 2024 het nieuwe presidentiële vliegtuig moet worden. De kosten waren volgens hem al opgelopen tot meer dan 4 miljard dollar. "Boeing mag geld verdienen, maar niet zoveel geld", klonk het toen.

Meest gelezen