AFP or licensors

Catalaanse ministers geven parlementszetel af om stemming toch te kunnen laten doorgaan

De partijen die voor de onafhankelijkheid in Catalonië zijn, doen er alles aan om de stemming van nu dinsdag over een nieuwe minister-president veilig te stellen. Enkele voormalige ministers van de afgezette leider Carles Puigdemont - die hier in Brussel zijn - staan hun parlementszetel af omdat ze van hieruit niet kunnen stemmen. 

Dinsdag is een belangrijke dag voor de Catalanen. Dan staat er in het regionale parlement een stemming op de agenda rond een nieuwe minister-president.

Bij de verkiezingen van december vorig jaar haalden de drie partijen die voor de onafhankelijkheid zijn een absolute meerderheid. De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont zou worden voorgedragen als minister-president, maar zit nog steeds in Brussel omdat hij in Spanje wordt vervolgd. Vier voormalige ministers - die ook nu een zitje in het parlement hebben - kwamen met hem mee en zitten hier nog steeds. 

Volmacht?

Er was het plan om de ministers vanuit Brussel te laten stemmen via een volmacht, maar dat heeft het Grondwettelijk Hof in Spanje verboden. En dus dreigt er een probleem, want bij de eerste stemming rond een nieuwe Catalaanse leider moet er een absolute meerderheid zijn. De drie onafhankelijkheidspartijen samen hebben nu een meerderheid plus twee stemmen. Net genoeg. Maar als de vier ex-ministers niet mogen meestemmen, dan hebben ze plots te weinig stemmen. En dan is een absolute meerderheid erg onzeker. 

Drie van de vier ex-ministers hebben nu beslist om hun parlementszetel af te staan aan een collega die wel in Barcelona is. Op die manier zouden ze wél nog een absolute meerderheid halen. Tenzij er iemand ziek is of iemand plots toch tegen stemt, natuurlijk.

Fysiek aanwezig

Hoe dan ook is nog maar de vraag of Puigdemont ook effectief tot minister-president kan worden verkozen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde namelijk ook dat de politicus fysiek in het land moet zijn om minister-president te kunnen worden. Afwachten of hij het vliegtuig neemt naar Spanje, dus. Want eens daar dreigt hij te worden opgepakt. 

Meest gelezen