David rozing

Eigen zaak starten? Vanaf september heeft u geen attest bedrijfsbeheer meer nodig

Wie een eigen zaak wil starten, heeft daar vanaf september geen attest bedrijfsbeheer meer voor nodig. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het attest wordt dus een jaar eerder afgeschaft dan eerst gepland. 

Wie een zaak wil starten, moet vandaag nog altijd verplicht een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Om dat attest te behalen, moet je een aantal vakken rond economie gevolgd hebben. Dat kan zowel in het reguliere onderwijs, bij Syntra of bij de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO's).

Vorige zomer besliste de regering al dat die verplichting zou wegvallen. Vanaf 1 september 2019, zo werd toen gezegd. Maar dat is nu met een jaar vervroegd.

Onnodige drempel

Volgens minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) is het attest een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om met een zaak te starten. "Een algemeen ondernemersattest geeft alleen weer dat iemand op een bepaald moment in het verleden de juiste competenties had, en zegt niks over hoe die competenties zijn veranderd door de jaren heen. Ik zet veel liever in op constante ontwikkeling van ondernemerschap, want ook voor ondernemers verandert de wereld snel."

De N-VA-minister heeft een actieplan klaar dat meer moet inzetten op de constante ontwikkeling van competenties. "Het nieuwe plan bouwt voort op bestaande goede initiatieven, maar vult ze aan en is dynamischer. Het is een aanbod naar iedereen die wil werken aan ondernemerschap: jongeren in het onderwijs, starters met plannen of ondernemers die al gestart zijn."

Meest gelezen