archieffoto
AP

Franse vrouw gered op "Killer Mountain", reddingsactie van Poolse klimpartner afgeblazen

De Française Elisabeth Revol is gered op de Pakistaanse berg Nanga Parbat, die de bijnaam "Killer Mountain" heeft. De reddingsactie van haar Poolse klimpartner Tomasz Mackiewicz is afgeblazen. Het duo strandde vrijdag op 7.400 meter tijdens het beklimmen van de berg. 

Vier leden van een eliteteam uit Polen dat in de buurt de K2, de tweede hoogste berg ter wereld, aan het beklimmen was, werden opgetrommeld voor de reddingsactie. Ze werden naar de Nanga Parbat gebracht door een Pakistaanse legerhelikopter. Zij werden 1.000 meter onder de locatie gedropt waar het klimmersduo zich bevond. 

De Naga Parbat ligt in het westen van het Himalaya-gebergt en is 8.126 meter hoog. De berg staat in het rijtje van de 14 zogenoemde achtduizenders.  De Nanga Parbat heeft de bijnaam Killer Mountain omdat meer dan 30 mensen er stierven voor de eerste succesvolle beklimming in 1953. 

Tijdens de zoektocht naar het duo verloor het eliteteam het contact met hen. Zondagochtend lokale tijd kwam echter het verlossende nieuws dat ze Elisabeth gevonden hadden. Mackiewicz was op dat moment echter niet meer in haar buurt en kon niet meer gered worden. Hij was bevroren geraakt en sneeuwblind. Een vriend van Revol postte onderstaande berichten op Facebook. "Tomasz redden is helaas niet mogelijk", schrijft Ludovic Giambiasi. "Door de weersomstandigheden en de hoogte zou dat het leven van het reddingsteam extreem in gevaar brengen. Het is een vreselijke en pijnlijke beslissing. We zijn erg triest. Al onze gedachten gaan naar zijn familie en zijn vrienden." 

Meest gelezen