Belga

De Vadder over N-VA Gent: "Er is plaats voor Sleurs en Bracke en misschien komt er zelfs iemand nieuw bij"

De N-VA in Gent houdt vandaag haar nieuwjaarsreceptie. De lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen loopt er bijzonder moeizaam. Belandt Siegfried Bracke uiteindelijk toch nog op de lijstduwersplaats? En tovert N-VA ook in Gent een wit konijn uit de hoed? Ivan De Vadder legde in "De ochtend" op Radio 1 nog eens uit wat er precies aan de hand is bij de N-VA in Gent. 

expert
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag". | Voor meer van Ivan De Vadder, klik hier.

"Je moet teruggaan tot wat intussen de Telenetaffaire genoemd wordt. Toen Kamervoorzitter Siegfried Bracke in de gemeenteraad de boemerang terugkreeg van de aanval die hij deed op het college en burgemeester Termont (SP.A) in de Publipart-zaak. Toen bleek dat ook hij een cumul deed: hij gaf als Kamervoorzitter ook advies aan Telenet. Uiteindelijk is gebleken dat hij daar geen enkele factuur voor had ingediend, maar intussen was de geloofwaardigheid van de Kamervoorzitter aangetast. De partij heeft ingegrepen: niet Siegfried Bracke wordt lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, maar Elke Sleurs, die op dat moment nog staatssecretaris was. Zij werd in de regering vervangen door Zuhal Demir." 

Daardoor kwam Sleurs aan zet in Gent. "Zij moest dus met haar team de lijst samenstellen. Bracke kreeg het voorstel om niet op de -zichtbare- lijstduwersplaats te staan die hij ambieerde, maar wel op de voorlaatste plaats. De Kamervoorzitter was in zijn eer geraakt. En dat is de situatie die bevroren werd. Bracke weigerde die plaats en Sleurs weigerde toe te geven. En toen zat alles muurvast. " 

Er is intussen een bemiddelaar in Gent. "Dat gebeurt wel vaker", benadrukt De Vadder. "In elke regio zijn er mensen die ter plaatse luisteren en bemiddelen. Het is niet omdat het in Gent naar buiten komt dat het niet op veel plaatsen gebeurt. Partijen grijpen niet graag in van bovenuit in dit soort discusssies. Je kan wel een oplossing opleggen, maar dat creëert natuurlijk spanning die verder kan blijven woekeren. Men probeert dat graag -met een bemiddelaar dan- in der minne op te lossen." 

De partijtop ziet Bracke wel liever als lijstduwer. "Hij was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen goed voor zo'n 8.500 stemmen, dat is veel in Gent. Dat is een serieus kapitaal, dat gooi je niet zomaar weg. De partij heeft er belang bij dat Bracke op een zichtbare plaats staat, waar hij voor de partij kan renderen. Vandaar de suggestie van de partij om Bracke toch als lijstduwer te houden. Ik heb de hele week geprobeerd om te polsen of er een compromis is, maar ik vrees dat we zullen moeten wachten tot 11 uur tijdens de persconferentie. Maar misschien komt er zelfs nog iemand anders uit de bus. Men probeert op veel plaatsen nieuwe mensen in de politiek te loodsen, zoals bijvoorbeeld in Vlaams-Brabant Darya Safai." 

Volgens De Vadder is er plaats voor Bracke en Sleurs op de lijst. "Je komt in een gemeenteraad terecht. Daar is de hiërarchie heel duidelijk afgebakend." 

Meest gelezen