AFP or licensors

"Coup" van door VAE gesteunde separatisten doet toestand in Jemen verder ontsporen

In de zuidelijke havenstad Aden in Jemen zijn separatisten er na hevige gevechten met het regeringsleger in geslaagd om overheidsgebouwen in te nemen. De regering spreekt van een coup, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, een voormalige bondgenoot. Deze ontwikkeling doet de al jarenlang uiterst precaire situatie in Jemen verder ontsporen.

Aden is de tijdelijke hoofdstad van de regering van Hadi, want de eigenlijke hoofdstad Sanaa in het noorden wordt gecontroleerd door Houthi-rebellen. De zuidelijke separatisten in Aden steunden de regering tegen de Houthi's, maar de jongste weken zijn sluimerende spanningen opgeflakkerd.  

AFP or licensors

Vandaag braken gevechten uit toen regeringstroepen een protestactie van de separatisten neersloegen. Bij de gevechten, die zich snel uitbreidden, vielen verschillende doden en tientallen mensen raakten gewond.

Volgens ooggetuigen zijn op verschillende plaatsen in de stad schietpartijen en explosies te horen. Overheidsgebouwen werden bestormd, portretten van president Hadi doorzeefd.

Uit de buurten waar gevochten wordt, slaan mensen op de vlucht. Scholen en universiteiten zijn gesloten. Ook de luchthaven van Aden is gesloten.

Diepe kloof

De gevechten leggen de diepe kloof bloot tussen de twee bondgenoten die gezamenlijk strijden tegen de Houthi's in het noorden: de zuidelijke separatistische milities die gesteund worden door de Verenigde Arabische Emiraten, en de regeringstroepen, gesteund door Saudi-Arabië.

De Jemenitische regering heeft de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd om actie te ondernemen, omdat de gevechten in het voordeel zullen spelen van de Houthi's in het noorden. President Hadi, in ballingschap in Saudi-Arabië, heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Instabiliteit neemt alleen maar toe

In het noorden van Jemen is de instabiliteit trouwens ook alleen maar toegenomen. Daar viel de ongemakkelijke coalitie van de Houthi’s met oud-president Saleh vorige maand uiteen. Meteen daarop doodden de Houthi’s Saleh, door wie ze zich verraden voelden. Salehs groep is in facties uit elkaar gevallen. Sommigen werken samen met de Houthi's, anderen sloten zich aan bij Hadi en zijn buitenlandse bondgenoten.  

Intussen blijft de humanitaire nood steeds dramatischer toenemen. Ruim 22 van de 27 miljoen Jemenieten hebben hulp nodig. 400.000 kinderen lijden aan acute ondervoeding.  

AFP or licensors

Meest gelezen