Jonas Hamers / ImageGlobe

Nederlandse banken slachtoffer van cyberaanval, maar "bankgegevens niet in gevaar"

De Nederlandse banken ING en ABN AMRO zijn getroffen door een cyberaanval. Klanten kunnen daardoor moeilijk of niet gebruik maken van internetbankieren of mobiel bankieren. Wie er achter de aanval zit, is niet bekend.

Het gaat om een zogenoemde DDoS-aanval. Daarbij wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. 

Een woordvoerster van ABN Amro zei het uiterst vervelend te vinden voor klanten. Ook ING biedt excuses aan voor het ongemak. Er is geen sprake van een hack en dus geen sprake van een inbreuk op de banksystemen of op klantgegevens, stellen de banken.     

Detailhandel Nederland maakt zich ondertussen steeds meer zorgen om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), de Nederlandse centrale bank, sprak zich er over uit. In het tv-programma Buitenhof zei hij dat cyberaanvallen voor banken tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. DNB is met banken in gesprek om te regelen dat die hun systemen na zo'n aanval snel weer in de lucht hebben.

Meest gelezen