Videospeler inladen...

Ikea-oprichter Ingvar Kamprad is overleden

Ingvar Kamprad, de oprichter van de Zweedse meubelgigant Ikea, is in zijn slaap overleden. Hij werd 91. Ikea maakte het nieuws zelf bekend via sociale media. Kamprad richtte als 17-jarige het bedrijf op en opende de eerste winkel in 1958 in Älmhult (Zweden). Hij stond bekend om zijn zuinige levensstijl. Ikea stelt tegenwoordig 190.000 mensen tewerk in ruim 40 landen.

 "Ingvar zal erg gemist worden door zijn familie, en herinnerd worden door zijn medewerkers wereldwijd", klinkt het op Twitter.

Wie is Ingvar Kamprad?

Ingvar Kamprad werd geboren in 1926 in het Zweedse Småland. Van kindsbeen af is hij gebeten door ondernemen. Hij begint eerst als verkoper van lucifers om op de leeftijd van amper 17 Ikea op te richten. We schrijven 28 oktober 1958 wanneer de eerste winkel opent. Niemand had toen kunnen denken dat anno 2018 de meubelgigant wereldwijd 190.000 mensen zou tewerkstellen verspreid over zo'n 340 winkels (waarvan acht in België). 

De letters van Ikea verwijzen naar Ingvar Kamprads initialen en de eerste letters van de boerderij en het dorp (Elmtaryd en Agunnaryd) waar hij opgroeide. In het begin kocht Kamprad lokale producten van boeren aan, maar na een paar jaar kwamen daar meubels bij. Opvallend én best gewaagd: klanten moesten de meubels zélf in elkaar steken. De inbussleutel is bij de montage voor duizenden mensen een waar begrip geworden.

Ikea en ABBA

Het bedrijf kon met die doe-het-zelfmanier besparen op transport en assemblage. Het concept, samen met de eenvoudige designs, sloeg gigantisch aan en Kamprad exporteerde Ikea naar het buitenland. Ikea en ABBA worden niet voor niets al lachend de beste Zweedse exportproducten genoemd.

Kamprad was de op één na rijkste Europeaan met een vermogen geschat op tientallen miljarden. Toch is de oprichter altijd de waarde van geld blijven kennen: hij had een vrije zuinige levensstijl en ging er prat op tweedehandse kledij te kopen en met een oude Volvo te rijden. Hij kampte ook jarenlang met een alcoholprobleem.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zijn grootste fout

Maar Kamprad was ook een omstreden figuur. Zo raakte bekend dat hij van 1942 tot 1945 lid was geweest van de fascistische beweging van Per Engdahl. Zelf noemde hij dat "de grootste fout uit zijn leven". Hij had naar eigen zeggen "uit wanhoop" zijn heil gezocht in het nazisme.

Tijd voor de jonge generatie

De Ikea-stichter vervulde al sinds 1988 geen actieve rol meer bij het bedrijf, maar bleef aan als adviseur tot 2014. Volgens een woordvoerder wilde Kamprad het concern overdragen aan een jongere generatie. Zijn invloed op het bedrijf is echter tot op de dag van vandaag te merken.

VIDEO Waarom je Ikea niet buitenwandelt zonder iets te kopen (Universiteit van Vlaanderen):

Videospeler inladen...

Meest gelezen