Videospeler inladen...

Puigdemont: "Spanje blijft proberen om verkiezingsuitslag te negeren"

Dat Carles Puigdemont zich enkel mag laten aanstellen als minister-president van Catalonië als hij fysiek aanwezig is in het parlement, is opnieuw een poging van Spanje om de verkiezingsuitslag in Catalonië te negeren. Dat heeft de afgezette Catalaanse minister-president gezegd op een nieuwjaarsreceptie van de N-VA-afdeling in Lennik, waar hij als gastspreker aanwezig was.  

Puigdemont was vanmorgen gastspreker op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA in Lennik. In zijn korte toespraak riep hij de Spaanse staat opnieuw op om het de Catalaanse parlementsleden niet onmogelijk te maken om hem aanstaande dinsdag opnieuw aan te stellen als minister-president.

Puigdemont is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als minister-president van Catalonië. Maar sinds oktober verblijft hij in ons land, omdat hij in Spanje wordt vervolgd voor rebellie, opruiing en geldverduistering, en bij aankomst daar meteen zou worden opgepakt. En dus lag het plan op tafel om de verdediging van zijn kandidatuur te doen via videoconferentie.

Maar het Spaanse Grondwettelijk Hof besliste gisteren dat Puigdemont enkel kan worden aangesteld als minister-president als hij ook fysiek aanwezig is in het parlement. Bovendien moet hij toestemming krijgen van de rechter.  

Die uitspraak is volgens Puigdemont een zoveelste poging om de verkiezingsuitslag in Catalonië, waarbij de separatistische partijen de meerderheid behaalden, te negeren.

Grote democratische abnormaliteit

"Er is opnieuw een obstakel opgeworpen om te verhinderen dat het Catalaanse parlement een kandidaat voor het minister-presidentschap kan kiezen", zei hij. "Dat is een grote democratische abnormaliteit."

Volgens Puigdemont blijft Spanje op die manier aansturen op nieuwe verkiezingen, totdat er een kandidaat wordt verkozen die hen wél bevalt.    

Keert Puigdemont dinsdag terug naar Catalonië?

Of Puigdemont nu terugkeert naar Catalonië of niet, blijft onduidelijk. Wat dat betreft liet hij niet in zijn kaarten kijken.

Hij herhaalde wel nog eens dat hij dat enkel zal doen, als hij harde garanties krijgt van Spanje. "Hij hoopt een vrijgeleide te krijgen van de rechter in Spanje, maar het is helemaal niet zeker of de rechter zal meegaan in dat verhaal", zegt VRT-journalist André Vermeulen. "De rechter kan zich ook onbevoegd verklaren."

Hoe groot is de kans dat Puigdemont dinsdag terugkeert?

Videospeler inladen...

Meest gelezen