Videospeler inladen...

Russische oppositieleider Navalny opgepakt en weer vrijgelaten na dag van demonstraties

De politie in Moskou heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt bij een demonstratie tegen de komende presidentsverkiezingen. Vanavond werd hij weer vrijgelaten. Navalny had opgeroepen om vandaag in heel Rusland te demonstreren. Duizenden Russen gaven gevolg aan zijn oproep. In Moskou was de politie massaal aanwezig.

De aanhangers van Navalny, die zelf niet mag deelnemen aan de verkiezingen, betoogden in meer dan 100 steden tegen de komende presidentsverkiezingen. Ze zeggen dat het nu al vaststaat dat Poetin opnieuw herkozen wordt.

In Moskou en Sint-Petersburg was geen toestemming gegeven voor demonstraties. Toch zijn ook in Moskou enkele duizenden mensen, vooral jonge mensen, op straat gekomen.   

Politie massaal aanwezig

Nog voor Navalny zich in Moskou goed en wel bij zijn aanhangers had gevoegd, werd hij opgepakt door de politie. Aanhangers van Navalny zetten beelden op Twitter waarop te zien is hoe hij wordt opgepakt:

"Ze hebben me gearresteerd", zo liet Navalny ook weten op zijn Facebookpagina. Maar dat heeft geen belang. Kom naar het Tverskaia (belangrijkste straat van Moskou). Jullie zijn hier niet gekomen voor mij, maar voor jullie en jullie toekomst."

De politie was vanochtend ook al binnengevallen in de kantoren van Navalny. "Het was blijkbaar de bedoeling om materiaal in beslag te nemen om te voorkomen dat Navalny en zijn team op het internet live verslag zouden kunnen uitbrengen van de betogingen."

AFP or licensors

Behalve Navalny werden in Moskou geen betogers opgepakt, hoewel vooraf was gezegd dat hard zou worden opgetreden tegen de demonstranten. In totaal werden in heel Rusland ongeveer 250 mensen opgepakt.  

De politie was wel massaal aanwezig in de hoofdstad. "Zowel gewone politie, militaire politie als oproerpolitie", zegt VRT-journalist Marijn Trio vanuit Moskou. Volgens hem is Navalny vanavond weer vrijgelaten uit een politiekantoor.

Vanavond dan is Navalny vrijgelaten uit een politiekantoor in Moskou. Volgens zijn advocaat is hem niets ten laste gelegd, maar zal hij zich later nog moeten verantwoorden voor de rechtbank. Als hij schuldig bevonden wordt aan het overtreden van de regels bij betogingen, dan kan hij 30 dagen cel krijgen.

Betogen bij -45 graden in Siberië

De demonstraties begonnen vanochtend al in het verre oosten van Rusland. In Vladivostok (foto onder) kwamen honderden mensen samen op het centrale plein. Ze hadden borden en spandoeken bij zich met "Alleen verkiezingen als er wat te kiezen valt" en "Poetin vergokt de toekomst van Rusland".

In Jakoetsk, Siberië, werd betoogd bij temperaturen van -45 graden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen