Wie is Anneleen Van Bossuyt?

Anneleen Van Bossuyt wordt de nieuwe lijsttrekker voor de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Van Bossuyt neemt de fakkel over van Elke Sleurs, die een stap opzij zet om uit de impasse bij de lokale N-VA-afdeling te geraken.  

De 38-jarige Van Bossuyt is een relatieve nieuwkomer in de Gentse politiek. Ze groeide op in Gent maar woont momenteel in Melle en zal dus officieel moeten verhuizen om aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. Naar eigen zeggen is ze wel vertrouwd met de lokale Gentse politiek.

"Ik ben geboren in Gent, ben hier opgegroeid en ben hier naar school geweest bij de groentjes van Sint-Bavo. Ik heb op de universiteit gewerkt en mijn sociale leven speelt zich hier in Gent af", zegt ze. "Ik zie op mijn oprit het bord van Gent staan, dus dat wordt geen probleem. Ik ben misschien een buitenstaander voor de lokale politiek, maar ik ken onze mooie stad door en door. Ik ga me inwerken en wil dan snel met frisse, concrete ideeën komen."

Europarlementslid

Van Bossuyt studeerde Europees recht in Gent en ging daarna aan de slag als assistent bij het Europees Instituut van de rechtsfaculteit van de Universiteit Gent. In 2010 maakte ze de overstap naar de studiedienst van de N-VA, waar ze het Europees beleid opvolgde. Sinds januari 2015 is ze lid van het Europees Parlement. Ze heeft twee kinderen.

Van Bossuyt is actief in de commissies Interne Markt en Consumentenbescherming en Industrie, Onderzoek en Energie. In 2017 werd ze verkozen tot voorzitter van de commissie Interne markt en Consumentenbescherming (IMCO). Daarmee is zij de jongste vrouwelijke commissievoorzitter ooit.  

Onlangs kwam Van Bossuyt nog in het nieuws toen ze zich uitsprak om de vrijgekomen zitjes van de Britse europarlementsleden na de brexit gewoon te schrappen, in plaats van een deel ervan te vervangen door parlementsleden die via een federale Europese kieslijst verkozen zouden worden.

Meest gelezen