Videospeler inladen...

Inhuldigingsspeech Puigdemont in Vlaams Parlement? "Nog geen enkele aanvraag ingediend"

Overweegt Carles Puigdemont de mogelijkheid om zich in het Vlaams Parlement te laten aanstellen als minister-president van Catalonië? Vóór de uitspraak van het Spaans Grondwettelijk Hof bekend raakte, deden dergelijke geruchten de ronde. "Er is tot op heden geen enkele aanvraag ingediend", zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Volgens het Spaanse persagentschap EFE heeft Puigdemont met de N-VA onderhandeld over de mogelijkheid om zijn inhuldigingstoespraak te houden in het Vlaams Parlement.  

"Ik wil formeel betwisten dat wij dat graag willen", reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever bij VRT NWS. "Wat wij wel doen, is hem zoveel mogelijk helpen. We helpen hem logistiek waar we kunnen, maar we zijn niet zijn agendabeheerder."

De Wever ontkent niet dat "het Vlaams Parlement een mooie plek zou zijn". "Maar we moeten zien of dat allemaal kan. Dat is niet aan mij. Als hij een aanvraag doet bij het Vlaams Parlement, is het aan het Parlement om daar al dan niet op in te gaan. Daar heeft de N-VA op zich niet veel mee te maken."

Vast Bureau

Volgens voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) is er tot op heden nog geen aanvraag ingediend. Als dat toch zou gebeuren, is het aan het Vast Bureau van het parlement om daarover te oordelen.

Vlaams Parlement niet misbruiken voor buitenlands politiek spel

Open VLD-fractieleider Bart Somers maakt hoe dan ook voorbehoud. "Het lijkt me geen goede zaak dat het Vlaams Parlement zou worden misbruikt voor een buitenlands politiek spel", zegt hij. "Het staat politieke partijen vrij om mensen uit te nodigen in het parlement. Maar hier zou het parlement als instituut, als symbool van onze democratie, gebruikt en ingezet worden voor een buitenlands politiek spel. Dat lijkt me echt ongepast."

Open VLD is niet de enige fractie met weerstand tegen een eventuele aanstelling van Puigdemont vanuit het parlement. "Dit kunnen we echt niet maken", reageert ook Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Ook CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel is duidelijk. "Hier mag geen misverstand over bestaan. Het is niet de N-VA die in naam van het parlement over zulke zaken beslist. Als er een aanvraag zou zijn, is dat een zaak van het parlement, niet van één partij. Maar het lijkt me niet goed dat het parlement zich hier als instituut voor de kar laat spannen."

De Wever: "Wij bepalen de agenda van Puigdemont niet"

Videospeler inladen...

Meest gelezen