New Zealand Defence Force

Zeven schipbreukelingen, onder wie een baby, gered in Stille Oceaan

In de buurt van de eilandengroep Kiribati in de Stille Oceaan zijn zeven schipbreukelingen, onder wie een baby, gered. Ze hadden dagenlang in een bootje op zee rondgedobberd nadat hun veerboot was gekapseisd.

Het reddingsbootje werd vanochtend opgemerkt door een vliegtuig van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht. Vanuit het toestel gooide de crew de schipbreukelingen drinkwater, voedsel en een radiotoestel toe. De militairen verwittigden de bemanning van een vissersboot, die de opvarenden aan boord nam.

De zeven schipbreukelingen, zes volwassenen en een baby, die buiten bewustzijn was, waren op 18 januari ingescheept op een houten catamaran. Samen met ongeveer 43 andere opvarenden maakten ze de overtocht van Nonouti naar Betio Tarawa, twee eilanden die behoren tot Kiribati.

De tocht had twee dagen moeten duren, maar de veerboot zou zijn gekapseisd en gezonken. De zeven opvarenden wisten aan boord van de reddingssloep te geraken, en raakten op drift op zee, zonder drinkwater. Ze zouden wel een deken bij zich hebben gehad waarmee ze zich enigszins tegen de zon konden beschermen.

Reddingswerkers zijn nu op zoek naar de vermiste ferry. Wat er precies is misgegaan, is nog niet duidelijk. Wel zouden er kort voor de afvaart nog herstellingen zijn gebeurd aan de schroefas. Hoewel de veerboot acht dagen geleden al niet op zijn bestemming aankwam, werd de vermissing pas afgelopen vrijdag gemeld.

Meest gelezen