Videospeler inladen...

Zweedse miljardair met fascistisch verleden, wie was Ikea-oprichter Ingvar Kamprad?

Ingvar Kamprad, de oprichter van meubelgigant Ikea is overleden. Wie was de man die naar schatting 60 miljard euro nalaat? Een kort overzicht in 6 weetjes.

1. Jonge ondernemer

Als kind al koopt Kamprad grote loten lucifers aan die hij met grote winstmarges doorverkoopt. Later breidt hij zijn handeltje uit naar andere producten. Op zijn 17e richt hij uiteindelijk Ikea op met zijn zuurverdiende spaargeld aangevuld met een gift van zijn vader. 

2. Fascistisch verleden

Eind jaren 90 komt aan het licht dat Kamprad jarenlang lid is geweest van een fascistische partij. Van 1942 tot 1945 was hij lid van de fascistische beweging Sveriges Nationella Förbund van Per Engdahl. Zelf noemde Kamprad dat "de grootste fout uit zijn leven". Hij had naar eigen zeggen "uit wanhoop" zijn heil gezocht in het nazisme.

3. Ikea was geen meubelwinkel

In het begin was de Ikea-winkel geen meubelwinkel. De winkel verkocht zo goed als alles behalve meubelen. Pas na enkele jaren doen meubelen hun intrede bij de winkel. Vrij snel worden dat -zoals nu- meubelen die de klanten zelf ineen moeten steken. Daardoor kan Kamprad fors besparen op onder meer transportkosten, het wordt de basis van zijn latere succes.

4. Ikea is een afkorting

De naam Ikea is geen bestaand Zweeds woord. De twee eerste letters zijn de initialen van oprichter Ingvar Kamprad. De twee andere letters komen van de eerste letters van de boerderij en het dorp waar Kamprad is opgegroeid:  Elmtaryd en Agunnaryd.

5. Eerste echte Ikea opent in 1958

De eerste echte Ikea-winkel opent de deuren in 1958 in Älmhult in Zweden. Die winkel is nu uitgebouwd tot een heus Ikea-museum waar de geschiedenis van het bedrijf uit de doeken wordt gedaan.

6. Zeer rijk, zeer zuinig

Kamprad is dankzij Ikea uitgegroeid tot een van de rijkste mensen van Europa. Zijn fortuin wordt op 60 miljard euro geschat. Toch had hij geen jetset-levensstijl. Hij leefde net heel zuinig. Zo droeg hij tweedehands kleren en reed hij met een erg oude Volvo.

Videospeler inladen...

Meest gelezen