Architect Bart Lens wint Henry van de Velde Award voor design

Bart Lens, die niet enkel gebouwen maar ook objecten ontwerpt, krijgt de carrièreprijs van de Henry van de Velde Awards voor design. Lens is onder meer bekend van het gerechtsgebouw van Hasselt. Ook linnenfabrikant Verilin en duurzame ontwerper Sep Verboom vallen in de prijzen. Net als de "Theomatik", een handig hulpmiddel voor wie met één arm moet eten.

Bart Lens (°1959) startte in 1995 zijn eigen architectenbureau Lens°ass. Hij tekende het boomvormige gerechtsgebouw van Hasselt, het hippe renovatieproject van het vroegere postgebouw in Hasselt of onlangs ook nieuwe seniorenflats aan de brug in Vilvoorde. 

Bokrijk brandmerkt

De jury van de Henry van de Velde Award roemt de visie, de consequente aanpak en het evenwichtige oeuvre van Lens. “Lens transformeert wat reeds bestaat. Hij creëert sensibiliteit en sfeer, maar wel als wezenlijk onderdeel van de totaliteit van de leefomgeving.”  De architect is ook curator van “Bokrijk brandmerkt” en brengt volgens de jury daar “heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal.” Bart Lens tekent ook interieurontwerpen, en met name ook flexibele verlichtingselementen.

Tafellinnen voor rijkelijke tafels: Verilin wint de Henry van de Velde Company Award

Het Kortrijkse familiebedrijf Verilin fabriceert luxueuze linnen collecties voor tafel, bed en interieur. Het bedrijf bestaat al zestig jaar. De derde generatie specialiseert zich in maatwerk en werkt samen met sterrenchefs, kunstenaars en designers. Daaruit groeien weer nieuwe ideeën voor innovatie. Het bedrijf investeert in onderzoek en nieuwe technieken. Ook “Tableskin” is bekroond, een  “tactiel” tafellaken, een linnen vertaling van een harige dierenhuid. Ontworpen door Lore Langendries en gemaakt bij Verilin.

Videospeler inladen...

Young Talent Award voor Sep Verboom: een "wereldverbeteraar"

Sep Verboom (°1990), die onder meer rotan meubelen ontwerpt, krijgt de Henry van de Velde Award voor jong talent. De jury noemt hem "een schoolvoorbeeld van wat de ontwerper de dag van vandaag moet zijn: niet alleen maker en bedenker, maar ook inspirator en connector, en natuurlijk: wereldverbeteraar.” Een voorbeeld van Verboom: een tapijt gemaakt van oude visserstouwen en -zeilen.

Geniaal: eethulp voor één arm

Het favoriete product van het publiek is “Theomatik” van Theo Willen (genoemd naar een vindingrijke vrijwilliger in een revalidatieziekenhuis) en Frédéric Boonen. Een tafelhulpmiddel zodat mensen met één functionerende arm zelfstandig kunnen eten, ook op verplaatsing. Zie het filmpje hier onder.

Nog in de gezondheidssector is de “Colli-Pee” bekroond, een slim toestelletje voor urine-afnames. De eerste 20 milliliter geconcentreerde urine correct opvangen betekent dat infectieziekten en kanker beter kunnen worden opgespoord. Voxdale ontwikkelde de Colli-Pee voor Novosanis.

Andere prijzen zijn voor “Stubs” van Frank Ternier voor Labt, vier kleurrijke en stapelbare stoelen die één geheel vormen; voor “Dubio”, een baksteen met  schaduwlijnen die de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen wekt. Een kostenbesparend ontwerp van  Roel Vandebeek voor Nelissen Steenfabrieken.

De Henry van de Velde Award voor communicatie is uitgereikt aan Kastaar. Voor de heropening van het Museum Plantin-Moretus werden 16de eeuwse illustraties uit het archief op mobiele fietspersen herdrukt en aangeboden in de museumshop. De Ecodesign Award (OVAM) is voor The Post-Couture Collective van Martijn Van Strien, een nieuwe methode om duurzame, betaalbare en gepersonaliseerde kleding te produceren.   

De Henry van de Velde Awards zijn de grootste designprijzen van België. Ze worden jaarlijks uitgereikt door Flanders DC.  

Meest gelezen